Wat als je je alleen maar kan uitdrukken via een platenspeler? Waarom zou je eerder iemands oorknobbeltje onthouden dan haar voornaam? Zou je een moord begaan om te ontsnappen aan al het lawaai van de wereld? Worden je hallucinaties weleens jaloers op je echte lief?
Een mens komt in de neteligste situaties terecht, en dat is voor de personages in deze kortverhalen niet anders. Gelukkig is de waanzin nooit veraf.
Conclusie
In het voorwoord zegt de auteur een aantal belangrijke dingen over het boek. Daarom geef ik hier eerst het voorwoord weer:
“Als format is deze collectie kortverhalen geënt op de ‘content is king’ cultuur, de uitgelezen marketingmethode om u, de lezer, vertrouwd te maken met het merk, de auteur. Literatuur wordt daarbij in hapklare, gevarieerde doses aangeboden.
Maar als u niet zo hoog met marketing oploopt, ziet u deze sprokkelroman misschien liever als de expressie van de versnipperde psyche die onze tijd zo typeert. Een parade van alter ego’s die het stagnerende zelf een vluchtige blik gunnen op andere bestaansvormen. Eén voordeel van deze gefaseerde immersie is alvast dat chronologie geen punt hoeft te zijn. Volgorde en logica zijn ondergeschikt aan beleving.
Half gaar is bovenal een werk dat u consumeert naar eigen smaak en vermogen. U leest erin wat u lief is. Hoe gejaagd en gefragmenteerd de wereld ook mag zijn, lezen is nog steeds een kwestie van marineren; het vergt tijd en geduld om uzelf helemaal te laten doordringen. Neem die tijd. Oefen dat geduld. Marineer. Sudder. Stoof.
Daarna noemt u het wat u wilt.”
De verhalen in het boek zijn inderdaad vooral gericht op beleving. Ze bestaan uit opeenvolgende, intense scenes die op een meeslepende manier weergeven wat er op een bepaald moment gebeurt. Daarbij zijn de hoofdpersonen echter niet altijd zichzelf. De verhalen bevatten een minimum aan logica en chronologie. Uiteenlopende gebeurtenissen zijn losjes aaneengeregen tot een verhaal. Daarbij gebeuren er ook vaak absurdististische dingen. Voor de duiding van de verhalen was ik als lezer vooral op mezelf aangewezen. Volgens het voorwoord is dit dan ook precies de bedoeling.
In eerste instantie vond ik het gebrek aan logica vervelend. Later ging ik het toch enigszins waarderen. De gebeurtenissen zijn wel heel erg mooi beschreven en raakten me vaak wel. En ik kon de verhalen interpreteren zoals ik wilde, dus zelf logica toevoegen was ook een optie.
Ik denk dat lezers heel verschillend zullen reageren op deze bundel. Sommige mensen zullen het gebrek aan logica en chronologie verwarrend en vervelend vinden. Anderen zullen zich mee laten voeren met de stroom en net als de hoofdpersonen van moment naar moment leven. Ook zullen ze genieten van de mooie woorden die worden gebruikt en blij zijn met de vele interpretatiemogelijkheden.
Ik zit een beetje in het midden. Ik lees het liefst wat minder absurde verhalen die wat meer door de schrijver geduid worden in plaats van dat de lezer dat zelf moet doen. Toch heb ik ook bewondering voor de schrijver en kon ik de meeslepende schrijfstijl wel waarderen. En het is ook wel eens leuk om helemaal zelf alles uit een verhaal te halen wat je wilt.
Met dank aan Beefcake publishing voor het digitale recensie-exemplaar.
Boekinformatie
Titel: Half gaar
Auteur: Joris de Brucker
Uitgever: Beefcake publishing
ISBN: 978 949 1144 608
Verkoopprijs: € 17,50 e- book € 4,99