Een eerdere versie van dit boek is in 1999 al eens uitgebracht onder de naam In de greep van Tourette. Nu is het boek herschreven en opnieuw uitgebracht onder de titel Stoorzender.
Inhoud van het boek
Dit is het levensverhaal van Hans Eijsackers, die al op jonge leeftijd symptomen van het syndroom van Gilles de la Tourette begon te vertonen. Uiteindelijk kreeg hij pas een diagnose toen hij de veertig al gepasseerd was. Aan de ene kant gaf hem dit kansen die hij met het stempel “Tourette” misschien nooit gekregen had, aan de andere kant leverde hem dit veel onzekerheden op. Het boek vertelt het verhaal van Eijsackers vanaf het moment dat hij de eerste symptomen kreeg tot het moment dat hij op zeventigjarige leeftijd zijn verhaal opschreef en in boekvorm uitbracht.
Conclusie
Allereerst wil ik aangeven dat ik zelf ook het syndroom van Gilles de la Tourette heb. Ik ben dus min of meer een ervaringsdeskundige.
De schrijfstijl van Hans Eijsackers is erg prettig. Op momenten waarop dit mogelijk is geeft hij een licht humoristische ondertoon aan het verhaal. Op momenten waar een serieuzere toon gewenst is, schakelt hij moeiteloos hiernaar over.
Eijsackers geeft op heldere wijze aan dat Tourette meer inhoudt dan alleen de zichtbare en hoorbare tics. Hij vertelt de lezer dat het een stoornis in de werking van de hersenen is. Deze leidt ook tot onder andere dwangmatige handelingen, het versterkt ervaren van emoties, het niet kunnen filteren van indrukken en het eindeloos blijven nadenken over zaken die in feite niet belangrijk zijn.
Hij maakt zijn levensverhaal niet mooier dan het is en beschrijft nauwgezet de tics en andere problemen die hij heeft ervaren en welke gevoelens hij hierbij had. Ook geeft hij ruiterlijk toe dat hij nooit helemaal geaccepteerd heeft dat hij Tourette heeft. Hij heeft er naar eigen zeggen mee leren leven, maar dat is niet hetzelfde als accepteren.
De nauwgezette beschrijvingen van de problemen die zijn Tourette met zich meebrengt maakt het verhaal van Eijsackers heel herkenbaar voor mensen die zelf vergelijkbare dingen meegemaakt hebben. Ook maakt het mensen die deze aandoening niet hebben duidelijk hoe het is om ermee te leven en wat voor verschijnselen er allemaal bij horen. Het boek is dus zowel interessant voor mensen met als zonder het Tourette syndroom.
Persoonlijk was ik erg geroerd door de onbevangenheid en openheid waarmee het verhaal geschreven is. Ook was het uiteraard erg prettig om dingen uit het verhaal te kunnen herkennen en te merken dat ik niet de enige ben die met bepaalde problemen te maken heeft gehad. Omdat dit boek zoals gezegd zowel nuttig is voor mensen die het syndroom zelf hebben als voor mensen die het niet hebben, zou ik iedereen die geïnteresseerd is in het Tourette syndroom aanraden dit boek te lezen.
Boekinformatie
Titel: Stoorzender
Ondertitel: Leven met het Tourette-syndroom
Schrijver: Hans Eijsackers
Uitgeverij: Uitgeverij de Brouwerij
ISBN: 9789078905509
Aantal pagina’s: 236
Verkoopprijs: 17,50 euro
Meer info: http://www.uitgeverijdebrouwerij.nl/stoorzender/