Waar gaat “de avond is ongemak” over?
“De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen.Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan.
Waarom ben ik het gaan lezen?
Ik ben het gaan lezen omdat we dit boek gingen bespreken bij onze boekenclub SOTTBC.
Wat verwachtte ik van het boek?
Ik verwachtte eerlijk gezegd niet dat dit boek iets voor mij zou zijn. Op basis van de cover en de flaptekst zou ik het boek niet zelf gekozen hebben. Het thema is ook geen favoriet van mij. Maar omdat we het zouden bespreken in de boekenclub en omdat ik veel positieve reacties van andere bloggers zag verschijnen, die behoorlijk overtuigend overkwamen, besloot ik het toch te gaan lezen.
Wat vond ik positieve punten aan het boek?
-De schrijfstijl is mooi en zit vol metaforen waar je goed over na moet denken. Ik vond het een uitdaging om dit te lezen.
– De eenzaamheid van Jas en haar broer en zus wordt door de schrijfster heel goed in woorden gevangen. De behoefte aan menselijke warmte en vooral ook structuur en sturing wordt heel goed en uitermate schrijnend weergegeven. De manier waarop deze maar blijven ontbreken in het leven van de kinderen wordt nog beter weergegeven.
– Van het einde word je als lezer erg verdrietig, maar het past wel goed bij het boek.
Wat vond ik mindere punten in het boek?
-Het is vanuit het standpunt van een vrij jong meisje geschreven. Maar dat maakt al die metaforen wel minder logisch, omdat een meisje van die leeftijd normaal nog niet zo denkt. Dit stoorde echter niet en was zoals gezegd wel heel mooi en uitdagend om te lezen.
-De dingen waartoe Jas door haar broer gedwongen wordt en de dingen die de kinderen samen verzinnen zijn af en toe wel erg walgelijk en wrang. Het is logisch dat de kinderen ontsporen door de situatie en in veel gevallen is het ook een vlucht, maar het gaat soms wel heel ver. Het is geen prettig boek om te lezen, het verhaal schuurt aan alle kanten tegen bepaalde grenzen aan. Ik kon hier niet altijd even goed tegen.
– Sommige dingen worden eindeloos herhaald. Jas denkt sommige dingen erg vaak en verwoordt het dan steeds weer anders, maar na één keer begreep ik het ook wel. Dit was met name zo met de kikkers en het (niet) naar de wc gaan. Misschien is het ook een metafoor voor de manier waarop Jas vastloopt, maar ik vond het op een gegeven moment niet meer interessant om over te lezen.
– Soms vroeg ik me af hoe kinderen die in zo’n beschermde omgeving zijn opgegroeid bepaalde dingen konden verzinnen. Je moet toch bepaalde kennis hebben om sommige handelingen te bedenken.
Boek versus verwachtingen:viel het mee of viel het tegen?
In zekere zin viel het boek me mee. Ik vond het interessanter dan verwacht. De schrijfstijl vond ik ook echt heel mooi. Van de rauwheid van het verhaal schrok ik wel een beetje. Dat viel dus enigszins tegen. Maar uiteindelijk overheerst het gevoel dat het boek me mee viel en veel beter was dan ik verwachtte.