In het kader van de blogtour over Weerwolven van Waraine mocht ik Eva Linden een aantal vragen stellen. Hieronder lees je het interview.
Ik weet niet precies waar het aan ligt, maar de schrijfstijl van Weerwolven van Waraine lijkt wat anders dan die van de Maanziek trilogie. Meer rechtdoorzee, meer volgens een logisch stramien en meer omschrijvingen van wat er gebeurt en hoe de omgeving eruit ziet. Nu is de wereld waarin de Maanziek – trilogie zich afspeelt ook geen echt logische wereld en het verhaal van Weerwolven van Waraine is verrassend, maar wel logisch. Heb je daar je schrijfstijl daar ook bewust op aangepast?
Er is inderdaad een groot verschil tussen het schrijven van een fantasyboek en het schrijven van iets wat ‘logisch’ is en dus ook op een logische manier omschreven moet worden. Voor ‘Weerwolven van Waraine’ had ik trouwens ook een andere redacteur, iemand die heel veel belang hecht aan feiten en die er ook voor gezorgd heeft dat alles klopte. Maar het grootste verschil zit er denk ik in dat ik intussen iets meer ervaring heb als schrijfster. Dat merk ik al tijdens het schrijven zelf, ik ga meer nadenken over hoe ik een zin het beste kan formuleren. Dat deed ik bij de ‘Maanziek’-reeks nog niet en ik ben blij dat ik zelf ook een positieve evolutie zie in mijn schrijfsels. Hopelijk blijft die zich voortzetten!
Hoe kwam je op het idee om dit keer een thrillerachtig verhaal te schrijven? Het is toch een heel ander genre dan de Maanziek trilogie.
Mijn eerste drie boeken waren inderdaad fantasy-verhalen, omdat ik dat genre zelf ook het liefste lees. Ik ben echter iemand die steeds nieuwe uitdagingen zoekt en ook bij het schrijven wilde ik eens iets nieuws proberen. Thrillers lees ik zelf eigenlijk bijna nooit, maar het leek me wel een fijne uitdaging om een thriller te schrijven. En ik denk dat ik er best goed in geslaagd ben om een spannend verhaal neer te pennen, ook al wist ik in het begin totaal niet hoe ik dat moest aanpakken. Momenteel ben ik trouwens bezig aan een oorlogsroman, dat is weer helemaal iets anders. Spannend!
Hoe kwam je op het idee om het spel weerwolven van Wakkerdam te gebruiken als basis voor je boek?
Het idee voor ‘Weerwolven van Waraine’ is eigenlijk op een grappige maar tegelijkertijd ontroerende manier ontstaan. Zal ik jullie het hele verhaal vertellen? In de zomer van 2018 zijn mijn man en ik getrouwd. We hadden geen zin om voor de kerk of het gemeentehuis te trouwen, want dat doet iedereen al. Nee, we wilden er iets speciaals van maken. Dus besloten we om te trouwen op het strand, en waar konden we dat beter doen dan in het Normandische kustdorpje Etretat, waar we jaren geleden tijdens onze eerste vakantie samen op reis waren geweest? Samen met onze familie, onze getuigen en onze beste vrienden trokken we er daarom op uit voor een weekje. We logeerden allemaal samen in een soort van houten huis in de bossen van Etretat, net zoals de personages uit ‘Weerwolven van Waraine’. Onze trouwdag zelf was perfect, het was mooi weer en iedereen was gelukkig. ’s Avonds barbecueden we en daarna speelden we met z’n allen ‘Weerwolven van Wakkerdam’. De getuige van mijn man zei toen dat ik daar een verhaal over moest schrijven…en twee dagen later ben ik begonnen aan ‘Weerwolven van Waraine’!
Hieronder een foto van de bruiloft van Eva in Etretat.
Als je een boek schrijft, plan je dan meteen de hele plot, of ontvouwt het verhaal zich tijdens het schrijven pas echt?
Ik ben geen zogenaamde ‘plotter’, die voordat hij of zij begint te schrijven al de hele plot op papier heeft staan. Al vind ik het wel handig om de laatste scène als eerste uit te schrijven, zodat ik weet waar het verhaal naartoe moet gaan. Maar het grootste deel van mijn verhalen ontvouwt zich pas tijdens het schrijven, vooral wanneer de verschillende personages vorm beginnen krijgen. Tijdens het schrijven van ‘Weerwolven van Waraine’ wist ik zelf trouwens niet wie het gedaan had, pas helemaal op het einde vielen de puzzelstukjes op hun plek. Voor mij was het dus net zo spannend als voor de lezers van het boek.
Hieronder een foto van de schrijfkamer van Eva.
Wat lees je liever, een papieren boek of een e-book?
Doe mij maar een papieren boek, dat heeft een zekere charme waar een e-book nooit aan kan tippen. Het enige moment waarop ik die dikke papieren boeken nogal onhandig vind, is wanneer ik op vakantie ga, haha.
Hou je van luisterboeken?
Eerlijk gezegd heb ik de voorbije twintig jaar geen enkel luisterboek meer in handen gehad. Nu ik erover na denk, heb ik volgens mij als kind een trauma opgelopen aan zo’n luisterboek. Ik herinner me dat ik ooit ergens een cassette kreeg met daarop een luisterboek over een monsterlijke sneeuwman of zo iets, ik kan me niet eens herinneren van welke auteur dat verhaal was of wat de titel was, zo jong was ik nog. Daar heb ik toen naar geluisterd en ik heb wekenlang niet kunnen slapen. Sindsdien heb ik nooit meer een luisterboek durven beluisteren.
Heb je een lievelingsboek? En wat was het mooiste boek dat je dit jaar las?
Mijn lievelingsboek verandert samen met het weer. Ik kan je vandaag vertellen welk boek mijn favoriet is, maar morgen is dat waarschijnlijk alweer een ander. Er zijn een aantal boeken die ik vaak opnieuw lees omdat ze zo leuk zijn: de boeken van Marc de Bel en Roald Dahl, ‘Waterschapsheuvel’ van Richard Adams, de reeks van Harry Potter, Twilight, the Vampire Diaries en ga zo maar door. Het mooiste boek dat ik dit jaar las, is ‘The Chaos’ van Rachel Ward, over iemand die de sterfdatum van mensen kan lezen in hun ogen. Daarvoor ben ik even op mijn Goodreads-account moeten gaan kijken, want ik heb dit jaar al meer dan vijftig boeken gelezen.
Hoeveel boeken heb je in je bezit?
Eigenlijk koop ik niet zo heel veel boeken want ik ben een snelle lezer waardoor het voor mij handiger is om naar de bibliotheek te gaan. Natuurlijk heb ik wel een aantal boeken in huis, mijn lievelingsseries bijvoorbeeld mogen zeker niet ontbreken en ik heb ook nog heel veel kinderboeken van toen ik klein was. Ik denk dat ik in totaal misschien tweehonderd boeken in mijn bezit heb?
Heb je veel boekenkasten? Moeten we jouw huis zien als een huis vol boekenkasten of niet?
Ik heb een paar verschillende boekenkasten, ja. De mooiste staat in de woonkamer en daarin zitten mijn meest favoriete boeken, zoals ‘Waterschapsheuvel’ en de ‘Harry Potter’-serie. In mijn schrijfkamer zitten er ook een aantal boekenplanken, daarop staan trouwens ook mijn eigen boeken. Op de bovenverdieping bewaar ik de boeken die ik graag lees voor het slapengaan, want dan kan ik er makkelijker aan als ik in de slaapkamer ben. Maar het is zeker niet zo dat ik een oneindige ‘TBR’-stapel in mijn huis heb liggen.
Hieronder een foto van Eva bij een van haar boekenkasten.
Welke rol speel je zelf het liefst als je weerwolven speelt?
De meeste speciale rollen vind ik wel leuk om te doen, behalve een Weerwolf zelf. Ik vind het namelijk niet leuk om te liegen tegen mijn vrienden, haha. Het allerleukst om te spelen vind ik de Bakker, die soms ook wel het ‘Piepend Meisje’ genoemd wordt. Dat komt omdat ik er best goed in ben om stiekem te gluren wanneer de Weerwolven wakker zijn. Oh, nu heb ik weer zin om een kampvuur te maken en ‘Weerwolven’ te spelen met mijn vrienden, maar dat kan natuurlijk niet!
Lees je boeken vaak één keer of meerdere keren?
Als een boek me bevalt, zal ik het zeker meerdere keren lezen. Er zijn zelfs boeken die ik bijna ieder jaar opnieuw lees, zoals bijvoorbeeld die van Harry Potter, die ik ieder jaar rond de kerstperiode opnieuw lees. Ik vind het heerlijk om mezelf onder te dompelen in magische werelden. Aan de andere kant ben ik ook iemand die een boek weg durft te leggen als ze na vijftig pagina’s nog niet gegrepen is door het verhaal.
Bij Kwante in Wonderland lazen we dat je veel fantasyboeken leest. Wat is je favoriete fantasywezen?
Dat klopt, fantasy is mijn favoriete genre om te lezen én om te schrijven. Ik vind het heerlijk om me te laten meeslepen door magische werelden en hun bijhorende wezens. Mijn favoriete fantasywezen is ongetwijfeld een draak. Als kind droomde ik ervan om een draak als huisdier te hebben, haha! Ook kitsune’s (vosgeesten) vind ik heel intrigerend, maar ik zou er nooit eentje tegen het lijf willen lopen!
Welke magische kracht uit een fantasyboek zou je zelf graag hebben?
Als ik iets mocht kiezen, zou ik de tijd willen kunnen beheersen. Dan kon ik teruggaan in de tijd om dingen te veranderen, maar misschien zouden er dan net nog ergere dingen gebeuren? Ik heb in mijn leven al een paar dingen meegemaakt die ik graag anders had gezien en als ik de tijd kon beheersen, kon ik die misschien veranderen?
Hou je van computergamen? Zo ja, wat voor spellen vind je leuk?
Oef, dat is een lastige vraag! Zelf game ik niet zo veel, maar ik vind het wel heerlijk om toe te kijken hoe andere mensen gamen. Twee jaar geleden hebben mijn man en ik als trouwcadeau een Playstation Classic met twintig oude spelletjes gekregen, waaronder een paar van mijn favorieten: Rayman en Abe’s Oddysee. Lekker nostalgisch en superleuk om te doen tijdens de koude wintermaanden.
Lees je boeken graag in de originele taal of lees je liever de vertaling?
Mijn Frans, Engels en Spaans zijn eigenlijk niet goed genoeg om een volledig boek in die taal te lezen. Bovendien is lezen voor mij pure ontspanning en dat werkt niet als ik voortdurend woorden moet opzoeken. Voor mij dus graag de Nederlandse vertaling! En natuurlijk boeken van mijn Vlaamse en Nederlandse collega-schrijvers.
Wat is je favoriete tv – serie?
Mijn favoriete tv-serie aller tijden is ‘Lost’, een serie over de overlevenden van een neergestort vliegtuig. Momenteel ben ik de serie ‘Once Upon a Time’ aan het bekijken, waarin de personages uit alle sprookjes verbannen zijn naar de realiteit. Geweldig!
En wat je favoriete film?
Het liefst kijk ik naar animatiefilms, van ‘de Leeuwenkoning’ over ‘Frozen’ tot ’the Nightmare before Christmas’. Geweldig hoe ze met een simpel stukje klei of een tekening de verhalen tot leven weten te brengen. Ik wou dat ik ook zo creatief was.
Wat gebruik je als boekenlegger? Echte boekenleggers of alles wat maar in de buurt is? 🙂
Oh nee, nu moet ik toegeven dat ik geen boekenlegger-persoon ben maar dat ik alles durf te gebruiken wat ik tegen kom. Soms maak ik zelfs ezelsoren in een boek (niet bij bibliotheekboeken, alleen bij mijn eigen boeken!). Ik weet het, ik ben een monster!
Ben je al bezig met een volgend project? Kun je daar al wat over zeggen?
Natuurlijk ben ik al bezig met een volgend project, ik kan eigenlijk geen dag zonder schrijven. Momenteel heb ik zelfs een paar verschillende projecten lopen. Mijn volgende boek wordt een oorlogsroman die zich tijdens de eerste wereldoorlog afspeelt. Het wordt zeker geen bloederig boek, want het hoofdpersonage is een veertienjarig meisje dat net over de Franse grens woont. Zij vertelt hoe zij de oorlog beleeft. Daarnaast heb ik deze zomer het eerste deel van een high fantasy-serie boeken afgewerkt. Deze boeken zijn gebaseerd op het spelletje ‘Dungeons and Dragons’, een soort van rollenspel dat zich afspeelt in een middeleeuwse setting. Over dit boek heb ik binnenkort trouwens nog groot nieuws, maar daarover mag ik nu nog niets zeggen. Dit jaar heb ik bovendien ook deelgenomen aan ‘NaNoWriMo’ (National Novel Writing Month), een project waarbij je in één maand tijd een eerste versie van een boek schrijft. Mijn schrijfproject voor NaNoWriMo was een kinderboek over een pompoendief. Ik ben al benieuwd wat het volgende zal zijn.
Bedankt Eva voor alle antwoorden!
Bedankt voor het fijne interview <3