Dit boek verscheen in 1960 voor het eerst in het Nederlands. Uitgeverij Meulenhoff heeft het boek ook al eerder uitgegeven. Dit jaar verscheen er een nieuwe editie van het boek.
Het verhaal
‘Zelfs toen hij al in de tuin van de Engaku-tempel in Kamakaru was, wist Kikuji nog niet of hij naar de theeceremonie toe zou gaan. Hij was laat.’
Met deze intrigerende woorden begint Duizend kraanvogels – een begrip dat in Japan een symbool van geluk en zuiverheid is. Kikuji is uitgenodigd voor een theeceremonie door een voormalig minnares van zijn overleden vader. Tot zijn schrik vindt hij daar echter haar rivale, mevrouw Ota, en blijkt de ceremonie georgani-seerd te zijn zodat hij zijn toekomstige bruid kan ontmoeten. De affaire die hij vervolgens start met mevrouw Ota doet veel stof opwaaien. Verteerd door schuldgevoel jegens Kikuji’s vader pleegt ze zelfmoord. Na haar dood vinden Kikuji en Fumiko, de dochter van mevrouw Ota, elkaar in hun rouw, en uiteindelijk ook in de liefde.
In deze hartstochtelijke roman die zich afspeelt in het Japan van net na de Tweede Wereldoorlog ontroert Kawabata met de grote en vooral kleine belevenissen van zijn personages. Tegen een achtergrond van de Japanse theeceremonie vormt zich het verhaal in korte passages, waarin zich werelden gevuld met liefde, medemenselijkheid en dood afspelen.
Conclusie
Dit is een boek vol symboliek. De gebruikte omschrijvingen zijn niet heel direct, maar er zit een wereld aan betekenis achter. Veel passages kunnen ook op meerdere manieren worden geïnterpreteerd.
Wat me opviel, was het gebruik van tegenstellingen. Man – vrouw, heden – verleden, jong -oud en dood – leven komen regelmatig voor in het boek.
De schrijfstijl vond ik bijzonder. Met name de dialogen vond ik mooi. Wel verrasten de personages me vaak met hun kijk op dingen. Ik dacht regelmatig “zo had ik het nog niet bekeken”.
De doden zijn erg belangrijk in dit boek. Ze zijn bijna tastbaar aanwezig. De hoofdpersonages proberen te leren van de overledenen. Dit vond ik erg mooi. Tegelijkertijd lijkt hun aanwezigheid echter ook nieuwe dingen in de weg te staan.
Kikuji, het belangrijkste personage, is een beetje tragisch. De liefde is hem niet bepaald gegund. Deels komt dit door toeval, deels doordat hij in het verleden blijft hangen en deels door de bemoeienissen van de jaloerse Chikaku Kurimoto. Ook is hij niet erg geneigd tot handelen en dat speelt hem ook parten.
De Japanse theeceremonie komt veel aan bod in het boek. Ondanks dat sommige hoofdpersonen vastbesloten zijn niet meer aan deze traditie vast te houden, is het wel een verbindende factor tussen hen.
Ik vond dit een mooi en vooral ook tijdloos boek. De thema’s blijven actueel, ondanks dat het al tientallen jaren geleden is geschreven. Het taalgebruik is ook vrij neutraal, dit maakt dat het mooi blijft. Ik heb het boek met plezier gelezen. Wel zou ik het nogmaals willen lezen, om dieper in de symboliek te kunnen duiken.
Boekinformatie
Titel: Duizend kraanvogels
Auteur: Yasunari Kawabata
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789029094641
Verkoopprijs: Hardcover €19,99, E-book 11,99