Het verhaal
Op de avond dat de beroemde Arthur Leander op het toneel sterft aan een hartaanval, breekt een dodelijk griepvirus uit dat binnen korte tijd 99% van de wereldbevolking doodt. De overlevenden zullen een heel nieuw leven moeten beginnen in een vrijwel verlaten wereld zonder technologie en elektriciteit en ook, wat onverwachts belangrijk blijkt, zonder het internet en de social media die het leven vóór de epidemie zo zeer bepaalden.
Twintig jaar later volgen we vanuit het standpunt van Kirsten, een actrice die ten tijde van de griepgolf nog een kind was, de avonturen van het Reizende Symfonieorkest. Dit orkest trekt langs nederzettingen van de overlevenden rond de Grote Meren om onder andere toneelstukken van Shakespeare op te voeren.
Ook volgen we een aantal andere overlevenden van de epidemie, die soms op grote afstand van elkaar verblijven, maar wiens levens toch verbonden blijken te zijn.
Conclusie
In dit boek wordt op een uiterst meeslepende manier verteld hoe verschillende mensen omgaan met het feit dat de wereld die ze kenden, plotseling niet meer bestaat. Sommige mensen herinneren zich alles van vóór de epidemie, anderen zijn uit zelfbehoud of omdat ze op het moment zelf te jong waren alles vergeten. Sommigen houden het verleden levend, terwijl anderen zelfs pleiten om kinderen die na de epidemie zijn geboren niet eens te vertellen over het leven van voor die tijd. In sommige nederzettingen leven de mensen vreedzaam samen, terwijl de mensen zich in andere nederzettingen verliezen in extreme godsdienstigheid of geweld. Het mooie is, dat door de schrijfstijl van Emily St. John Mandel al deze reacties op een bepaalde manier logisch lijken. Daardoor ga je nadenken over welk standpunt je zelf zou innemen als er iets als dit gebeurt.
Waar je ook als vanzelf over na gaat denken, is hoe vanzelfsprekend het in de westerse wereld wordt gevonden dat er licht en elektriciteit is, dat je de auto kunt pakken als je ergens heen wilt, dat je naar het ziekenhuis kunt als je ziek bent en dat je met iemand aan de andere kant van de wereld kunt spreken via je mobiel. De mensen in het boek lijken in de eerste weken na de epidemie nog het meest ontredderd over het feit dat dat allemaal niet meer kan. Eén van de passagiers van een gestrand vliegtuig raakt bijvoorbeeld in paniek omdat “hij die ene foto nu niet meer kan tweeten”. Mensen die gewend zijn continue in contact met de hele wereld te staan, moeten zich nu opeens alleen redden. Het is haast verbazingwekkend om te lezen hoe dat verloopt.
In eerste instantie lijken de verschillende standpunten van waaruit het verhaal verteld wordt niet bij elkaar te passen. Pas later besef je dat ze wel degelijk op een bepaalde manier verbonden zijn. Er worden ook regelmatig sprongen naar het verleden gemaakt, die de huidige gebeurtenissen dan weer in een ander licht zetten of juist verder met elkaar verbinden. Er is duidelijk goed over dit verhaal nagedacht.
Het stripboek Station Elf, waarvan zover bekend maar twee exemplaren bestaan, speelt samen met iets anders dat ik nu niet zal verraden, een verbindende rol in dit verhaal. De mensen die deze strip lezen lijken zich ook te herkennen in het verhaal over een op drift geraakt ruimteschip, dat zo zelfvoorzienend is dat het eigenlijk een soort miniplaneet is.
Ik vind dit ondanks de niet al te vriendelijke post- apocalyptische setting een mooi boek, dat zo te lezen met liefde geschreven is. De overlevenden van de epidemie blijken sterk en inventief te zijn en daardoor is het verhaal ook hoopvol. De hoofdpersonen werken vrijwel allemaal samen met anderen om er ondanks de omstandigheden toch iets van te maken. Op basis van de cover en de flaptekst vroeg ik mij af waarmee ik te maken zou krijgen. Beide zijn vrij mysterieus. Maar het bleek een positieve verrassing te zijn en ik ben blij dat ik dit boek mocht lezen en recenseren.
Ik heb van uigeverij Atlas Contact een recensie-exemplaar van dit boek ontvangen en wil hen daar graag hartelijk voor bedanken.
Boekinformatie
Titel: Station elf
Auteur: Emily St. John Mandel
Uitgever: Atlas Contact
ISBN: ISBN 9789025445409
Verkoopprijs: € 21,99 , e- book €14,99
Voor meer info en bestellen zie: Station elf
Deze wil ik ook heel graag lezen! Wat vond je van de vertaling?
De vertaling is prima. Er zijn mij geen vreemde dingen opgevallen en volgens mij is de stijl van Emily St John Mandel goed "gevangen" door de vertaalster. Ik ben ook geen zinnen tegengekomen die te letterlijk waren vertaald of iets dergelijks.