Het verhaal
De flaptekst van dit boek is als volgt:
De Brusselse taxichauffeur Walter Sevenijns staat ’s nachts in de hoerenbuurt op een klant te wachten. Hij hoort iemand gillen en gaat op onderzoek uit. Op de binnenplaats van een club staat een aan de muur geketende vrouw. Dan gaat een deur open, wordt de ketting losgemaakt en de vrouw naar binnen getrokken.
Walter raakt het beeld van de prostituee niet kwijt en bedenkt een plan om haar te bevrijden. Hij treft vergaande voorbereidingen voor zijn eenmansactie, maar tegen wie hij het moet opnemen is hem niet duidelijk.
Rechercheur Steven Goossens krijgt het dossier over een vermiste Poolse vrouw op zijn bureau. Samen met zijn collega Kris van Diemen komt hij een Pool op het spoor die met de zaak te maken heeft. Het kat-en-muisspel dat volgt, leidt tot Goossens’ vertrek naar Polen, waar hij in het kader van grensoverschrijdende politiesamenwerking dertig dagen de tijd heeft om de vrouwenhandelaar op te sporen en in te rekenen.
Conclusie
Het boek opent sterk, met een heftige en mysterieuze brief van Walter Sevenijns aan zijn vrouw. Dit maakt je meteen nieuwsgierig naar de aanleiding van deze brief. In het eerste deel van het boek kom je er langzaam achter wat Walter tot het schrijven van deze brief heeft bewogen. Ook wordt in dit deel het verhaal van Izolda verteld, een Poolse vrouw die onder valse voorwendselen naar België wordt gelokt en daar gedwongen in de prostitutie belandt.
Het verhaal van Walter en Izolda wordt op vrij zakelijke toon verteld, maar wel met heel veel details. Daardoor kun je je toch in hen beide inleven. De belevenissen van Izolda worden heel realistisch verwoord en als er geweld wordt gebruikt, wordt dit zonder omwegen beschreven. Zo wordt erg goed duidelijk hoe het er in de wereld van gedwongen prostitutie aan toe gaat. De andere verhaallijnen in het boek worden ook erg gedetailleerd en gedegen uitgewerkt.
In deel twee is de rol van Walter uitgespeeld en komen de twee rechercheurs Steven Goossens en Kris van Diemen aan bod. Zij weten meteen al wie de dader van de ontvoering van Izolda en andere vrouwen is, maar ze hebben helaas geen bewijs tegen hem. In eerste instantie proberen ze vanuit Brussel bewijs te verzamelen, maar als dat niet voldoende oplevert vertrekken ze naar Polen. Over de dagen in Polen gaat deel drie van het boek.
Goossens en van Diemen zijn stoere agenten, maar zeker geen superhelden. Ze hebben de grootste moeite om bewijs te verzamelen en moeten het behalve van intensief en intelligent speurwerk ook regelmatig hebben van speculatie en puur geluk. Ik had daardoor het gevoel dat dit boek realistischer was dan de gemiddelde politiethriller. Dit vond ik erg fijn. Je leert de twee rechercheurs kennen via hun acties, over hun achtergrond en persoonlijke omstandigheden wordt (nog) weinig duidelijk. Er komen echter nog meer boeken over deze rechercheurs en ook via de manier waarop ze handelen kom je al het een en ander over hen te weten.
Doordat de verhaallijnen zo goed uitgewerkt zijn, de gebeurtenissen in vol detail worden verteld en er ook een actueel thema (gedwongen prostitutie) wordt gebruikt vind ik dit een goede en bijzondere thriller. De rechercheurs Goossens en van Diemen maken me nieuwsgierig en ik hoop dat er in de volgende delen nog meer over hen wordt verteld.
Ik heb van uitgeverij Letterrijn een digitaal recensie-exemplaar gekregen van dit boek. Bedankt hiervoor.
Boekinformatie:
Titel: Schakels
Auteur: Nico de Beer
Uitgever: Letterrijn
ISBN: 9789491875182
Verkoopprijs: € 17,50, e-book € 5,99
Voor meer informatie zie:Schakels