Het verhaal
Jelle winkels reed 15 jaar lang als medewerker van de Dienst Vervoer en Ondersteuning op “de boevenwagen”. In die functie hielp hij met het vervoeren van verdachten, veroordeelden en uitgeprocedeerde vluchtelingen tussen gevangenissen, rechtbanken, luchthavens, ziekenhuizen en begraafplaatsen.
De mensen die hij vervoerde hadden allemaal een verhaal en Jelle Winkels besloot deze verhalen op te schrijven. Dat leidde tot het boek De boevenwagen.
Conclusie
De schrijfstijl van Jelle Winkels is toegankelijk. Hij maakt van zijn verhalen geen opsommingen van feiten, maar beschrijft ook nadrukkelijk zijn eigen gevoelens bij de situaties die hij tegenkwam. Zo beschrijft hij hoe hij altijd zijn best deed de mensen die hij vervoerde onbevooroordeeld tegemoet te treden, maar dat dit in bepaalde (ernstige) gevallen niet altijd lukte. Hij probeerde ook altijd met zoveel mogelijk passagiers van het busje een praatje te maken.
Omdat deze gesprekken ook deels in het boek terecht zijn gekomen kom je veel te weten over de menselijke kant van de criminelen die hij vervoerde. Mensen die zich in bepaalde situaties ronduit crimineel gedragen, blijken in andere situaties juist heel gevoelig en attent te zijn. Natuurlijk kom je ook mensen in het boek tegen die daarop een uitzondering zijn. De manier waarop Jelle worstelt om met hen om te gaan is boeiend om te lezen.
Door zijn werk kwam Jelle ook grotendeels te weten hoe het eraan toe gaat in gevangenissen en rechtbanken. Daar vertelt hij ook over en als lezer leer je hier ook het een en ander van. Soms gingen er ook wel eens dingen mis of vond Jelle dat bepaalde dingen gewoon niet klopten. Dit is ook onderdeel van het verhaal. De fouten die hij zelf wel eens maakte, laat hij ook zien.
Een klein minpuntje aan het boek is dat je als lezer door de vele namen die voorbij komen wel eens enigszins het overzicht kwijt kunt raken. Vooral als Jelle een verhaal onderbreekt voor een andere anekdote die hem op dat moment te binnen schiet, werkt dat wel eens verwarrend.
Over het algemeen zijn de verhalen in dit boek echter duidelijk en erg volledig. Jelle lijkt niets weg te laten en legt zoveel mogelijk uit. Als het verhaal zich ertoe leent, beschrijft Jelle de situatie het liefst op een humoristische manier. Als het verhaal schrijnender is, bijvoorbeeld als het over asielzoekers gaat of over veroordeelden die toestemming hebben een begrafenis te bezoeken, vertelt hij het verhaal zo respectvol mogelijk.
Al met al is dit een boeiend inkijkje in de wereld van het gevangenenvervoer en ook deels in die van rechtbanken en gevangenissen zelf. Op sommige momenten merk je wel dat Jelle geen geoefend schrijver is en leest het niet helemaal vloeiend, maar de verhalen zijn duidelijk genoeg en de bedoeling komt prima over.
Ik heb een recensie-exemplaar van dit boek ontvangen via Not Just Any Book en uitgeverij Brandt. Bedankt hiervoor.
Boekinformatie
Titel: De boevenwagen
Auteur: Jelle Winkels
Uitgever: Uitgeverij Brandt
ISBN: 978 94 92037 11 4
Verkoopprijs: €17,50
Voor meer info en bestellen zie: De boevenwagen