Het verhaal
Thomas is 24 jaar en momenteel nogal vastgelopen in zijn leven. Hij kan geen goede baan vinden en vindt zichzelf waardeloos. De enige vorm van zelfwaarde die hij heeft, haalt hij uit zijn relatie met anderen. Door deze gevoelens wordt hij lusteloos en passief en dit heeft nadelige gevolgen de relatie met zijn vriendin. Thomas weet niet hoe hij deze impasse moet doorbreken.
Dan krijgt hij uit het niets een aantal brieven van een onbekend meisje uit Schotland. Thomas besluit na lang aarzelen terug te schrijven. Als de brieven van het meisje steeds somberder worden besluit Thomas haar op te zoeken, om te voorkomen dat het met haar net zo slecht afloopt als met zijn vroegere vriend Frank. Eenmaal in Schotland blijken de zaken toch anders te liggen dan hij had gedacht.
Conclusie
De schrijver heeft psychologie gestudeerd en dat is te merken. De gevoelens van Thomas worden duidelijk en realistisch beschreven. Hoewel Thomas in het eerste deel van het boek vrijwel niets doet, gebeurt er wel van alles in zijn gedachten. Daardoor hield dit deel zeker mijn aandacht vast. Ik vond de gedachtenprocessen van Thomas dan ook zeer interessant.
De onmacht die Thomas voelt is nadrukkelijk aanwezig. Thomas heeft ook steeds dromen waarin hij gedwongen wordt op een bepaald spoor door te gaan, zonder de mogelijkheid tot verandering. Later in het boek worden de dromen een fractie anders, zodat er toch meer ruimte tot verbetering is. Ik kon me goed inleven in de onmacht van Thomas, al zou ik zelf waarschijnlijk anders reageren.
De schrijfstijl is simpel. De zinnen zijn kort en het taalgebruik is vooral effectief. Bloemrijke beschrijvingen zul je in dit boek niet vinden. Die zouden trouwens ook niet bij het hoofdpersonage Thomas passen.
Muziek speelt een belangrijke rol in dit boek. Er worden veel quotes uit muzieknummers gebruikt om de situatie en gevoelens van Thomas te onderstrepen. Ook de communicatie tussen Thomas en zijn vriend/collega Mit verloopt vooral via weetjes over muziek. Daarmee weten ze elkaar overigens nog best veel te vertellen. Er werden wel iets teveel muziekquotes gebruikt naar mijn smaak. Soms deden ze voor mijn gevoel zelfs afbreuk aan een verder mooi stukje verhaal. Op andere momenten deden de quotes wel datgene waar ze voor bedoeld waren, namelijk het verhaal versterken en Thomas een manier geven om zijn situatie te begrijpen.
Het tweede deel van het boek is anders dan het eerste deel. Je wordt meer uit de gedachten van Thomas getrokken en meer de wereld in geleid, net als Thomas zelf overigens. Dit tweede deel heeft ook een bepaalde spanning omdat je niet weet wat Thomas zal aantreffen. Uit de proloog heb je alleen kunnen opmaken dat het anders zal zijn dan je verwacht. Ik vond het slot van het boek wel erg mooi.
Dit boek zit erg goed in elkaar. Zeker voor een debuut is het echt goed geschreven. Ik genoot er extra van omdat ik een grote belangstelling heb voor alle verhalen die met psyschologie te maken hebben. Het boek heeft geen lichtzinnig thema, maar laat de lezer toch hoopvol (en een beetje wijzer) achter.
Boekinformatie
Titel: Liever geen applaus voor ik leef
Auteur: Sander van Leeuwen
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789029090421
Verkoopprijs: € 18,99
Voor meer info en bestellen zie:Liever geen applaus voor ik leef
Klinkt interessant, bedankt