Ik schrijf deze blogpost in het kader van een blogtour die wordt georganiseerd door WPG Uitgevers
Joachim groeit op tussen de psychiatrische patiënten en lichamelijk gehandicapten. Zijn vader is namelijk psychiater en hoofd van een psychiatrische kliniek. Het ouderlijk huis van Joachim staat op het terrein van de inrichting. Zo komt het dat hij het best in slaap valt op het geluid van gegil van patiënten. Ook andere markante gebeurtenissen bepalen zijn leven, zoals het sluiten van een bloedbroederschap met zijn hond en het ontdekken van het dubbelleven van zijn vader.
Conclusie
In korte, sprekende hoofdstukken worden allerlei situaties uit de doeken gedaan waarin Joachim belandt door de bijzondere omgeving waarin hij opgroeit. Deze hoofdstukken zijn bijna volledige verhalen op zich. Ze hebben een eigen thema, een pakkende titel en worden stuk voor stuk mooi afgerond. Uiteraard komen wel steeds dezelfde personen en hun bijzondere karaktertrekken terug.
Een aantal van de patiënten leren we goed kennen omdat Joachim veel met ze optrekt. Het zijn stuk voor stuk erg interessante personages met een uniek karakter. Ondanks dat ze anders zijn dan anderen, vond ik ze wel erg sympathiek en kon ik ze grotendeels ook wel begrijpen.
Joachim ontwikkelt zich enorm gedurende het verhaal. In het begin is hij jong, onstuimig en een beetje naïef. Het verhaal begint dan ook vooral erg grappig. Later gebeuren er tussen de komische situaties door ook minder leuke dingen die Joachim dwingen meer volwassen te worden. Ook dan blijft de humor overigens wel aanwezig.
De verhouding met zijn vader ontwikkelt zich ook gedurende het verhaal. In het begin is zijn vader zijn grote held. Naarmate hij zijn vader beter leert kennen, wordt het beeld van zijn vader realistischer. Joachims vader is een geniaal denker, maar van de praktijk heeft hij geen kaas gegeten. Dingen die gedaan moeten worden, worden meestal door zijn vrouw opgepakt. Hoewel de ontdekkingen die Joachim doet zijn vader niet helemaal van zijn voetstuk laat vallen, zetten deze de relatie tussen hem en zijn vader wel op scherp. Later volgt ook nog een andere ontdekking over zijn vader.
De dood vormt ook een belangrijke factor in het verhaal. In het eerste hoofdstuk doet de dood al zijn intrede, gezien door de ogen van een kind. Later komt deze nog een paar keer terug en beïnvloedt daarmee de ontwikkeling van de jonge Joachim zeer.
Uiteindelijk, als Joachim wat ontredderd is door de conclusie dat alles anders is geworden dan vroeger, komt hij tot de conclusie dat het verleden niet een vaststaand geheel is, maar dat je hem op verschillende manieren kunt interpreteren en vormgeven. Waarom dit een heel belangrijk gegeven is, zul je zelf moeten lezen. Ik denk dat de titel van het boek ook vanuit deze conclusie verklaard kan worden.
Ik vond dit een prettig boek om te lezen. Het is interessant, diepgaand en in zekere mate ook leerzaam. De humoristische stukken zorgen daarbij voor afwisseling en een vrolijke noot.
Aan deze blogtour doen uiteraard nog veel andere bloggers mee. Hun interessante bijdragen aan de blogtour kun je lezen via: Blogtour Joachim Meijerhoff
Boekinformatie:
Titel: Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest.
Auteur: Joachim Meijerhoff
Uitgever: Uitgeverij Signatuur
ISBN: 978 90 5672 508 2
Verkoopprijs: € 19,95
Voor meer info en bestellen zie: Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest