De Grens is het debuut van de jonge Finse schrijfster Riikka Pulkkinen en het eerste boek dat ik van haar las. Ondertussen heeft ze nog twee andere boeken geschreven, namelijk Echt waar en De vreemdeling.
Het verhaal
De flaptekst van dit boek is als volgt:
Anja Aropalo, een 53-jarige literatuurprofessor, heeft haar aan Alzheimer lijdende man een belofte gedaan: ze zal hem helpen met sterven als hij zich niets meer herinnert. Tegelijkertijd geeft haar zestienjarige nichtje Mari zich vol jeugdig vuur over aan haar verliefdheid voor haar leraar Fins, die haar gevoelens verrassend genoeg beantwoordt. Tijdens hun onconventionele relatie vervagen de grenzen tussen goed en fout.
Pulkkinens scherpzinnige roman beschrijft menselijke tragedies die subtiel met elkaar vervlochten zijn en nog lang blijven nazinderen.
Conclusie
Dit boek heeft jaren ongelezen in mijn kast gestaan. Nu ik het dan eindelijk heb gelezen, wenste ik dat ik dat veel eerder had gedaan. Ik vind het een schitterend boek.
De schrijfstijl is erg mooi, een beetje poëtisch. Verder is het verhaal doorspekt met verwijzingen naar filosofie en literatuur. Vooral filosofie speelt een redelijk grote rol en de hoofdpersonen hebben het daar dan ook vaak over. Pulkkinen komt met interessante ideeën over goed en kwaad en leven en dood. Sommige moest ik meerdere keren lezen voor ik ze begreep, maar uiteindelijk spraken deze ideeën me vaak zeer aan.
Zoals uit de titel al duidelijk wordt, spelen grenzen een belangrijke rol in dit boek. Ook hier komen goed en kwaad en vooral leven en dood op meerdere manieren naar voren. Deze grenzen worden verkend, er wordt af en toe mee gespeeld en ze worden soms wel en soms niet overschreden.
Het verhaal wordt verteld vanuit vier verschillende perspectieven. De eerste twee zijn natuurlijk Anja en Mari. De andere twee zijn de leraar waar Mari verliefd op wordt en zijn dochtertje, dat door heeft wat er aan de hand is maar ook beseft dat ze beter niets kan zeggen. De schrijfstijl wisselt enigszins mee met de perspectieven, zodat die steeds heel goed aansluit op degene die aan het woord is. Zo worden alle personages geloofwaardig, van het kleine meisje tot aan de oudere vrouw.
De scenes tussen Mari en haar leraar Julian zijn regelmatig op het randje en zullen er in de ogen van sommige lezers ook wel eens overheen gaan. Toch zijn ze voor mijn gevoel op een respectvolle manier geschreven. Ik twijfel alleen of al deze scenes per se nodig waren voor het verhaal.
Afgezien van dat ben ik helemaal verliefd geworden op dit boek. De schrijfstijl vind ik geweldig, de filosofische beschouwingen interessant en het verkennen van bepaalde grenzen vond ik bijzonder. Dit is zeker één van mijn favorieten geworden.
Titel: De Grens
Auteur: Riikka Pulkkinen
Uitgever: Arbeiderspers
ISBN: 9789029576246
Verkoopprijs: € 7,50 e-book €7,99
Voor meer info en bestellen zie: De Grens
Ik las dit boek in 2013 en vond het toen ook erg goed. Ik schreef over de hoofdpersonen: ‘Telkens nemen zij een beslissing en denken dat deze niet meer ongedaan gemaakt kan worden na het passeren van een bepaalde grens, totdat het toeval de situatie toch in een andere richting stuurt.’
Ik kwam toen ik daarnet zocht op andere recensies van dit boek jouw recensie inderdaad tegen. Goed gezegd 🙂 En fijn dat jij ook enthousiast bent over het boek.