Iedere week wordt de Top Ten on Thursday georganiseerd. Sinds deze week wordt dit gedaan door Emmy van Zon en Maan. Meer informatie over de Top Ten on Thursdsay op Emmy’s site vind je hier
Welke 10 onderwerpen wil ik vaker in boeken terugzien?
1. Homoseksuele en lesbische relaties. En homo’s, lesbiënnes, bi’s en transgenders in het algemeen. Hoewel zij een belangrijk onderdeel van de samenleving uitmaken, zie je ze bijna niet terug in boeken.
2. Psychisch zieken en dan op een respectvolle manier. Te vaak worden psychisch zieken in de literatuur als lastig of soms zelf crimineel en gevaarlijk afgeschilderd.
3. Sterke, onafhankelijke vrouwen. Die zie je vaak genoeg in boeken, maar er zijn ook nog heel veel boeken waarin de man/vrouw rolverdeling nog heel tradioneel is. In de praktijk is dit veel minder zo.
4. Mannen die wél kunnen praten en wél gevoelens tonen. Mannen worden in veel boeken nogal negatief afgeschilderd. Ze zijn bot en gevoelloos en kunnen niet communiceren. Dit lijkt me geen waarheidsgetrouw beeld.
5. Nuance tussen goed en kwaad. Wat voor de een slecht gedrag is, daar heeft de ander een in zijn ogen goede reden voor. In boeken is iets vaak óf helemaal goed óf helemaal fout.
6. Een niet dystopische toekomst. Schrijvers van toekomstromans lijken vaak te denken dat we in de toekomst óf in een vreselijke dictatuur leven, óf in een dorre woestenij. Of beide natuurlijk. Waarom zou de toekomst niet positief mogen zijn?
7. Andere culturen dan de Amerikaanse of Europese. Natuurlijk komen hier veel boeken op de markt van Amerikaanse en Europese schrijvers en is het makkelijker om over je eigen cultuur te schrijven dan over een andere. Maar schrijvers zouden het allicht eens kunnen proberen.
8. Andere godsdiensten dan het christendom. Het probleem hiermee is ongeveer hetzelfde als hierboven.
9. Actualiteit. Verhalen met een actueel thema zijn niet zo populair onder schrijvers als ik zou willen. Misschien zijn ze bang dat die snel gedateerd raken. Toch zonde.
10. Oudere mensen. Mensen van pakweg 70 jaar en ouder zie je vaak alleen in een boek als een oudere versie van de jonge hoofdpersoon. Dan zijn ze aan het terugkijken op hun leven en gaat 90% van het boek alsnog over een jong iemand. Maar hoe ze nu leven en zich nu voelen kom je niet altijd te weten. Laat ik dat nu wel willen weten.. De meeste hoofdpersonen zijn naar mijn gevoel zelfs niet ouder dan een jaar of veertig. Dan mis je toch wel een groot deel van de bevolking.
Dit was mijn top 10. Voel je vrij je eigen gedachten hierover te delen 🙂
Mooie top tien, ik kon er echt niet zoveel bedenken!
Dank je 🙂 . Ik had in eerste instantie ook wel moeite om er tien te bedenken, dat zijn er best veel.