Thomas Meurkens schrijft op zijn website dat hij eigenlijk bij toeval is gaan schrijven. Tijdens een busrit in Mexico, waar hij ontzettend misselijk van werd, leidde hij zichzelf af door een verhaal te verzinnen. Bij thuiskomst schreef hij dit verhaal en andere verhalen op. Het manuscript van Grenzen werd opgepikt door uitgeverij Macc en het resultaat is het eerste fysieke boek van deze schrijver. Omdat ik dit een leuke, bijzondere manier vind om te beginnen met schrijven, vermeld ik dit nog even voor ik aan mijn recensie begin.
Het verhaal
Het is de 23e eeuw. Grote schermen, een uitgebreide virtuele wereld en energieopwekkende grassprieten zijn de orde van de dag. Ieder mens heeft in z’n pols een ingebouwd scherm dat in verbinding staat met een apparaatje in het brein. Op die manier wordt alle benodigde informatie getraceerd, gemonitord en doorgegeven.
Maar dat is niet het enige waar het voor gebruikt wordt. Decennia geleden is men erachter gekomen dat pijn niet verholpen kan worden. Wanneer leed bij de één wordt weggehaald, betekent dit dat een ander, op de hoek van de straat of aan de andere kant van de wereld, een soortgelijke hoeveelheid pijn te verduren krijgt.
Deze ontdekking leidde uiteindelijk tot algehele chaos, met als resultaat dat er nog maar één stad overbleef, Panthea.
Panthea is onderverdeeld in zones. Maz woont in zone 2, waar iedereen rijk, gelukkig en zorgeloos leeft. Een ideale plek zonder pijn, schuldgevoelens of spijt.
Dan ontmoet hij Mischa en Maz wordt spontaan verliefd.
Vanaf dat moment wordt zijn hele wereldbeeld langzaam maar zeker op zijn kop gezet en duiken er steeds meer vragen op. Is Panthea wel zo ideaal als het lijkt? Hoe eerlijk is het systeem waarop het huidige leven gebaseerd is? Is er een wereld voorbij de zones? En hoe zit het met die geheimzinnige zone 1?
Conclusie
Helemaal in het begin van het boek lijkt het alsof de schrijver zelf nog in het verhaal moet komen. Het verhaal en de omgeving zijn niet meteen duidelijk en de zinnen haperen hier en daar. Ook worden voor mijn gevoel soms net niet de goede woorden gebruikt. Na een aantal hoofdstukken verandert dat en zie je dat de schrijver zijn ritme vindt. De wereld komt tot leven en krijgt logica en de schrijfstijl wordt veel vloeiender.
In de rest van het verhaal volgen we vooral Maz. Andere personen zijn ook belangrijk, maar Maz is degene die de grootste ontwikkeling doormaakt. Zijn wereldbeeld wordt echt enorm door elkaar geschud. De wereld waarin hij leeft lijkt overigens best logisch. Meurkens zorgt ervoor dat duidelijk te zien is waarom het vertrouwde wereldbeeld Maz zo aanspreekt, ook al komen er steeds meer vragen bij hem op.
De beste scenes vind ik die waarin Maz gevoelens begint te ontwikkelen. Eerder nam hij bij hevige gevoelens direct een “transactie” waarbij het grootste deel van dat gevoel kunstmatig werd weggenomen. Door bepaalde omstandigheden wordt hij nu gedwongen emoties daadwerkelijk te ondergaan. Dit is een erg moeizaam proces en af en toe verdrinkt hij bijna in een storm van gedachten en gevoel. Thomas Meurkens laat dit erg mooi zien.
Het einde van het boek is anders dan je zou verwachten. Er zijn zelfs niet één, maar twee verrassingen. Hoewel ik twijfel of ik dat niet te veel van het goede vind en of verrassing twee echt nodig was, maakt dit het slot wel bijzonder.
Ik vond dit een leuk boek om te lezen. Het duurt even voor het goed op gang komt, zowel qua verhaal als schrijfstijl, maar daarna wordt het zeker boeiend en origineel. De ontwikkeling van hoofdpersoon Maz is mooi weergegeven. Een bijzonder boek met een bijzondere ontstaansgeschiedenis.
Ik heb van uitgeverij Macc een recensie-exemplaar van dit boek ontvangen. Bedankt hiervoor.
Boekinformatie:
Titel: Grenzen
Auteur:Thomas Meurkens
Uitgever: Uitgeverij Macc
ISBN: 9789078437307
Verkoopprijs: € 19,95
Voor meer info en bestellen zie:Grenzen
Ik heb dit boek nu al een aantal keer voorbij zien komen en het verhaal klinkt heel interessant. En jeej voor meer science fiction van eigen bodem!
Meer Nederlandse SF is altijd goed inderdaad! Ik vond het verhaal goed bedacht en er is aandacht besteed aan de uitwerking.