Johan Bordewijk heeft veel ervaring als projectmanager, coach en trainer. De afgelopen jaren heeft hij zich tevens ontwikkeld als schrijver van voornamelijk fictie. ‘Morgen vlieg ik terug’ is zijn debuutroman. Ook is er een bundel met korte verhalen in voorbereiding.
Het verhaal
Arnoud lijkt het goed voor elkaar te hebben. Op het eerste gezicht heeft hij een prachtige carriere en een succesvolle vriendin waarvan hij heel veel houdt. Op een dag beseft hij echter dat zijn leven niet zo mooi is als het lijkt. Hij beseft opeens dat hij al tijden geen interesante klussen heeft gehad op zijn werk en dat zijn relatie minder goed is dan hij altijd dacht. Hij is de prestatiedruk die hem opgelegd wordt door de mensen in zijn omgeving zat en besluit voor een tijdje te verdwijnen naar Griekenland. Hier vindt hij echter niet de rust die hij zocht. Hij wordt overspoeld door herinneringen aan zijn verleden, dat veel meer invloed op zijn leven heeft dan hij had gedacht.
Conclusie
De schrijfstijl die Johan Bordewijk gebruikt is prettig en helder. De relatie tussen Arnoud en belangrijke mensen in zijn omgeving wordt vaak beschreven door middel van dialogen die Arnoud zich herinnert. Hierdoor krijg je ook meteen inzicht in de standpunten van zijn gesprekspartners. Arnoud is in het verhaal alleen op reis, maar op deze manier leer je toch de mensen die voor hem belangrijk zijn kennen. Dit is goed gedaan.
Het onderwerp van het verhaal wisselt wel vaak op abrupte wijze. Dit kan lastig zijn voor de lezer. Wel lijken de herinneringen van Arnoud hierdoor echter. De herinneringen van de meeste mensen volgen elkaar immers niet op een logische manier op. Ook zie je op deze manier dat Arnoud overspoeld wordt door zijn herinneringen en dat hij ze niet bewust ophaalt.
In het boek wordt een belangrijk dillemma besproken, dat een grote rol speelt in de moderne tijd. Je wordt als lezer aangemoedigd om na te denken over de prestatiedrang en de nadruk op het maken van een flitsende carriere, die zo gewoon zijn geworden in de huidige tijd. Mensen worden min of meer gedwongen te presteren en sommige mensen worden daar de dupe van. Arnoud is zo iemand. Hij besluit op een gegeven moment helemaal niet meer te gehoorzamen aan deze druk en alle adviezen van familie en vrienden te negeren. Dit lijkt een goede beslissing.
Marieke, de vriendin van Arnoud, komt echter met argumenten die aantonen dat deze beslissing ook nadelen heeft. Prestatiedruk kan mensen ook motiveren om iets van hun leven te maken. Niet luisteren naar de eisen van de maatschappij betekent volgens haar ook geen rekening houden met de mensen om je heen. Op deze manier moet je als lezer wel een mening vormen over wat er goed en slecht is aan een prestatiegerichte maatschappij. Dit is een interessant thema en Bordewijk belicht via de discussie tussen Arnoud en Marieke beide kanten van dit onderwerp.
Ik vind dit boek zeer geslaagd. Het is boeiend om te lezen en nodigt uit tot nadenken. Ik zou het boek zeker aanraden.
Boekinformatie
Titel: Morgen vlieg ik terug
Auteur: Johan Bordewijk
ISBN: 978-90-78905-57-8
Aantal pagina’s: 236
Verkoopprijs: €17,50