Het verhaal
Acht mensen komen bij elkaar in een schoolgebouw voor de opnames van een televisieprogramma. Dan klinkt er opeens een harde knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. De mensen zitten opgesloten in het gebouw. Na enkele dagen wordt duidelijk dat dit een heel ernstige situatie is, die wel eens heel lang zou kunnen gaan duren. Ook wordt duidelijk dat naar buiten gaan geen optie is, omdat het buiten erg gevaarlijk is.
Door de ogen van Merel, een tv-redactrice, zien we hoe de groep mensen zich staande moeten houden in een rampzalige situatie zonder zekerheden, terwijl ze ook nog eens opgesloten zijn in een klein gebouw. En de voedselvoorraad slinkt.
Conclusie
Het grootste gedeelte van het boek is zeer goed geschreven. In het begin heerst er onder de schoolbewoners nog een gevoel van solidariteit. Naarmate de voorraden slinken en de mensen langer op elkaars lip hebben gezeten neemt de rivaliteit tussen de bewoners echter toe. Op een gegeven moment wordt het ieder voor zich.
De groepsprocessen die zich afspelen in de steeds dramatischer wordende situatie worden heel goed beschreven. De reacties van de schoolbewoners zijn ook goed voorstelbaar, hoe heftig en moreel verwerpelijk ze ook soms zijn. Naarmate de situatie nijpender wordt, accepteer je meer van de hoofdpersonen.
Op een gegeven moment onstaat er een gevoel van dreiging dat je niet meer loslaat. Je voelt de beklemmende sfeer waartegen de schoolbewoners moeten vechten. Door de vlotte schrijfstijl ga je redelijk snel door het verhaal heen. De voelbare dreiging maakt het verhaal ook spannend, zodat je het boek het liefst in één ruk uit wilt lezen.
Er zitten mijns inziens wel twee nadelen aan het verhaal. Ten eerste is het niet chronologisch beschreven en spring je steeds van het begin van het verhaal naar de periode aan het eind van het verhaal. Dit vond ik vooral erg storend en ook niet echt nuttig. Ten tweede zitten er passages in het verhaal waarin Merel nadenkt over de situatie voor de ramp. Ze beschrijft deze aan een jij figuur (ik zal niet zeggen wie dat is) en ze maakt daarbij gebruik van psychologische theorieen die ze zelf verzint. Ik vond deze theorieen vaak vergezocht en niet geloofwaardig. Deze passages hadden er van mij niet in hoeven te zitten.
Over het algemeen vond ik dit echter een heel interessant boek. Vooral de manier waarop de hoofdpersonen op elkaar reageren vond ik zeer goed beschreven. Ik ben zeker benieuwd geworden naar andere boeken van deze schrijfster.
Boekinformatie
Titel: Alles wat er was
Auteur: Hanna Bervoets
Uitgever: Atlas Contact
ISBN: 9789025440374
Verkoopprijs: € 19,95