Het verhaal
Vijf jaar na het overlijden van zijn vrouw heeft Boris het verlies nog totaal niet verwerkt. Op een dag komt hij de jonge onderzoekster Emily tegen, die hem vertelt over een nieuwe drug die creativiteit zou opwekken. Boris wil deze drug graag proberen, omdat hij daarmee de herinnering aan zijn vrouw weer levend zou kunnen maken. Hij steelt daarom een doosje prototype-pillen uit de tas van Emily. Daarna lopen de gebeurtenissen echter heel anders dan verwacht.
Conclusie
Het boek bestaat uit drie componenten. Het eerste component bestaat uit herinneringen van Boris aan zijn overleden vrouw Alma. Deze zijn heel mooi beschreven en bezorgen de lezer een gevoel van ontroering. De liefde tussen Boris en Alma was heel sterk en vol romantiek. Uiteraard romantiseert Boris deze liefde nog verder, maar je kunt aan de verhalen van Boris zien dat het inderdaad goed zat tussen de twee geliefden.
De tweede component van het boek bestaat uit hallucinaties van Boris, die meestal over Emily gaan. Hij crëeert een volledig nieuwe Emily. Door middel van deze verhaallijn vertelt de schrijver wat er gebeurt als een relatie niet zo perfect verloopt. Deze verhaallijn wordt steeds grimmiger en eindigt in een briljante, huiveringwekkend spannende scène waarin Boris letterlijk moet vechten tegen de door hem gecrëeerde Emily. Dit vond ik eigenlijk de leukste verhaallijn om over te lezen. De hallucinaties worden zo beschreven dat je er als lezer in meegaat en zelf ook begint te twijfelen of wat Boris ziet nu waarheid is of niet.
De derde component van het boek bestaat uit een portie stevige kritiek op de consumptiemaatschappij. Daar komt de titel van het boek ook vandaan. Vaak wordt de kritiek verpakt in herinneringen aan discussies tussen Boris en Alma. Soms mijmert Boris ook gewoon voor zich uit of gaat met een innerlijke stem in discussie. Vaak zijn de observaties van Boris (of Alma uit de herinnering van Boris) erg grappig. Ze zetten je in ieder geval wel aan het denken, vooral ook omdat Boris zijn meningen goed beargumenteert.
Deze drie componenten vormen een heel interessante mix van verhaalelenmenten. Deze worden vervolgens afgesloten door een zeer onverwachts, maar ook erg mooi einde. Tussen de drie componenten van het boek door zweeft nog een vierde, korte verhaallijn over een mysterieuze mailer die Boris nogal opvallende theorieen toestuurt. Deze verhaallijn is eigenlijk iets te kort en te afwijkend om goed tussen de andere te passen. De ontknoping ervan is dan wel weer mooi.
Al met al vond ik dit een zeer mooi en zeker ook compleet verhaal. Alle kanten van het verhaal die ik belicht zou willen zien, werden ook daadwerkelijk belicht. Daardoor sloeg ik het boek met een tevreden gevoel dicht en ik hoop dat de lezers na mij dit ook zullen doen.
Boekinformatie
Titel: Bobby Ewing Blues
Auteur: Philippe Diepvents
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij
ISBN: 9789078905639
Verkoopprijs: € 19,95