Het verhaal
De negendertigjarige Bartholomew Neil heeft altijd bij zijn moeder gewoond en heeft nooit vrienden gemaakt. Wanneer zijn moeder overlijdt, heeft hij geen idee wat hij in zijn leven aanmoet. Hij besluit brieven te gaan schrijven aan Richard Gere, die het idool van zijn moeder was. Deze brieven helpen hem om alles weer op een rijtje te zetten en af en toe heeft hij zelfs het idee dat hij daadwerkelijk steun ontvangt van Richard Gere.
Als Bartholomew een aantal bijzondere en opvallende personen ontmoet, raakt hij verzeild in een road-trip naar Canada. Dit is het begin van een ander leven dan hij tot nu toe gewend was.
Conclusie
Het boek begint niet bijzonder sterk. Het sleept zich een beetje voort en er komt absoluut niets uit Bartholomews handen. Het loont echter de moeite om door te lezen. Zodra de personages pastoor McNamee, Max en het bibliotheekmeisje opduiken in het verhaal wordt het echter meteen een veel beter verhaal. Dit verhaal moet het vooral hebben van de interacties tussen de verschillende hoofdpersonen. Ik vind dat in ieder geval het interessantste onderdeel van het verhaal.
De personages in het verhaal vind ik heel sterk. Ze hebben een uitgesproken persoonlijkheid en vooral Bartholomew zelf maakt een enorme ontwikkeling door. Waar zijn brieven beginnen als een wanhopige schreeuw om hulp, worden ze later een soort brieven aan zichzelf waar hij veel kracht uit put. Je dat hij langzaam maar zeker op eigen benen gaat staan.
Max brengt veel opschudding in het verhaal, niet alleen door zijn wat vreemde ideeën, maar ook door zijn veelvuldig gebruik van schuttingtaal. Ik vond dit niet vervelend om het vloeken en schelden zelf, maar wel omdat sommige zinnen wel drie keer onderbroken werden door een scheldwoord. Dat las niet zo prettig en was iets te veel van het goede.
Een sterk onderdeel van het verhaal vind ik dat de hoofdpersonen allemaal een beetje vreemd zijn. Ze staan enigszins buiten de maatschappij en proberen hun plaats in de wereld te vinden. Ze zijn echter niet bereid om hun eigen persoonlijkheid op te geven en moeten dus een balans vinden tussen erbij horen en zichzelf blijven.
Er zit ook een andere boodschap in het verhaal, namelijk dat geluk en ongeluk niet zonder elkaar kunnen bestaan. Als je geluk hebt, moet je daar op het moment zelf zoveel mogelijk van genieten. Op het moment dat je geen geluk hebt, moet je er aan denken dat jouw ongeluk op dat moment waarschijnlijk het geluk van een ander mogelijk maakt. En op een gegeven moment zal het geluk altijd weer jouw kant opkomen. Ik weet niet zeker of ik in deze gedachte geloof, maar hij klinkt in ieder geval erg positief.
Ik vind dit een bijzonder boek. De hoofdpersonen en de interacties tussen hen zijn goed uitgewerkt. Het boek biedt ook een bijzonder positieve boodschap. Het einde is goed uitgewerkt en laat de lezer tevreden achter. Al met al een boek dat na het enigszins moeizame begin toch fijn is om te lezen.
Ik heb dit boek gelezen voor de Xander Leesclub.
Boekinformatie
Titel: Het geluk, hier en nu
Auteur: Matthew Quick
Uitgever: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401602006
Verkoopprijs: € 17,95
Voor meer informatie en bestellen zie: http://www.xanderuitgevers.nl/het-geluk-hier-en-nu-matthew-quick/