Het verhaal
Dit verhaal is gebaseerd op eigen ervaringen van de schrijfster.
Emma is bijna vijftig als ze onverklaarbare huilbuien krijgt en hulp zoekt bij een psycholoog. Na enige tijd wordt de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis) gesteld. In eerste instantie verrast deze diagnose Emma volkomen maar al gauw beseft ze dat de psychologe gelijk heeft. Opeens vallen vele puzzelstukjes op hun plaats en begint ze problemen waar ze al tijden tegenaan liep in een ander licht te zien. Tegelijkertijd beseft Emma dat deze problemen nooit meer zullen verdwijnen. Ook dient zich nu een nieuwe vraag aan: moet Emma haar omgeving over de diagnose vertellen?
Conclusie
Het eerste wat me opviel aan dit boek is dat de schrijfstijl bij het verhaal past. Emma heeft steeds het gevoel dat er afstand is tussen haar en de wereld en dat ze er nooit helemaal bij hoort. De schrijfstijl sluit hierbij (bewust of onbewust) aan. Het verhaal is in de derde persoon geschreven in korte, beschouwende zinnen. Het lijkt daarom ook voor de lezer net alsof Emma alles op een afstandje bekijkt.
Voor Emma is het heel belangrijk dat gebeurtenissen, gedragingen en gevoelens betekenis hebben. Dat zie je terug in haar verhaal. Ze geeft namelijk voor alles wat er gebeurt een reden. Ze legt steeds uit waarom ze iets voelt, denkt of doet. Een groot voordeel hiervan is dat de lezer haar hierdoor beter gaat begrijpen. Het analytische van Emma’s beschouwingen brengt haar in dit geval dichter bij de lezer, omdat deze nu ziet wat er achter Emma’s gedrag schuil gaat.
Een groot probleem waar Emma tegenaan loopt is het onbegrip dat in onze samenleving bestaat tegenover problemen van psychische aard. Overal leest Emma verhalen over vooroordelen over autisme en andere stoornissen. Ook is de overheid druk bezig het recht op psychische zorg te beperken. Dit roept bij Emma de vraag op in hoeverre zij zichzelf mag zijn. Ze vraagt zich af of ze andere mensen wel mag opzadelen met haar problemen en of van andere mensen mag verwachten dat ze het accepteren als zij openlijk anders is. Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt dat iedereen zichzelf mag zijn, in de praktijk blijkt dit toch vaak moeilijker dan gedacht.
Dit boek geeft erg goed weer hoe de gedachtenwereld van iemand met een autistische stoornis eruit ziet. Ook zie je dat iemand met autisme soms tegen de meest onverwachte problemen aanloopt. Omdat alles wat er gebeurt door Emma uitgebreid geanalyseerd wordt is het verhaal voor de lezer ook heel begrijpelijk. Dit boek is uitstekend geschikt om mensen te laten beseffen wat autisme echt betekent en eventuele vooroordelen te ontkrachten. Het biedt ook een goede les over anders zijn in het algemeen. Eigenlijk is dit dus een aanrader voor iedereen.
Boekinformatie
Titel: Sprakeloos
Auteur: Herma de Beer
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij
ISBN: 9789078905783
Verkoopprijs: € 17,50
Voor meer info en bestellen zie: http://www.brainbooks.nl/sprakeloos