Omdat ik nog in een aantal boeken bezig ben kan er momenteel nog geen nieuwe recensie verschijnen op Drukinkt. Daarom ga ik jullie vertellen in welke boeken ik bezig ben en wat jullie dus voor recensies kunnen verwachten de komende tijd. Ik ben zoals iemand het laatst treffend noemde een “polygame lezer”. Ik lees dus altijd meerdere boeken naast elkaar. In deze boeken ben ik nu bezig:
Vaslav van Arthur Japin
Ik heb al enige tijd drie boeken van Arthur Japin in mijn kast staan (Vaslav, een schitterend gebrek en maar buiten is het feest), maar ik heb nog nooit daadwerkelijk iets van hem gelezen. Daar heb ik nu verandering in gebracht en ik ben op pagina 81 van Vaslav.
De flaptekst van dit boek is als volgt:
Op het hoogtepunt van zijn roem richt de wereldberoemde balletdanser Vaslav Nijinski zich midden in een optreden tot zijn publiek. ‘Nu is het kleine paardje moe,’ zegt hij en loopt het toneel af. De rest van zijn leven, nog 31 jaren, brengt hij door zonder te spreken en zonder ooit nog te dansen.
Mijn indruk tot nu toe is positief. Het eerste gedeelte van het boek is geschreven vanuit het gezichtspunt van een van de bedienden van Vaslav en deze bediende kent hem erg goed. Het beeld dat de bediende van Vaslav schetst is erg intrigerend. De bediende lijkt ook al voor het misgaat een vermoeden te hebben dat zijn meester wel eens in zou kunnen storten. Ik ben erg benieuwd of en hoe zijn vermoedens bewaarheid worden.
Terugkeer ongewenst van Charles Lewinsky
Dit boek heeft geen flaptekst (mijn editie in ieder geval niet) maar de samenvatting die verschillende webwinkels geven is als volgt:
Terugkeer ongewenst is het deels waargebeurde, deels fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn. In 1933 vlucht hij voor de nazi’s en belandt via Wenen en Parijs in Nederland, waar hij onder andere optreedt in de Joodsche Schouwburg in Amsterdam en meewerkt aan verschillende Nederlandse speelfilms. Samen met zijn vrouw Olga wordt hij in 1943 geïnterneerd in Westerbork en van daar gedeporteerd naar Theresienstadt, waar de SS hem vraagt een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Weigeren betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf en aan zijn kunst. Dit duivelse dilemma vormt de kern van dit adembenemende boek, dat tevens een betoverende en tegelijk tragische liefdesgeschiedenis is.
Mijn indruk na 112 pagina’s is ook bij dit boek positief. Kurt Gerron vertelt in het boek zelf zijn levensverhaal en verbindt heden en verleden op ingenieuze wijze met elkaar. Ondertussen worstelt hij met de vraag of hij de dubieuze film over Theresienstadt moet maken of niet. Lewinsky is een goede verteller. Hij sleept je mee en zorgt dat je de hoofdpersonen door en door begrijpt.
Laat me jou zijn van Petra Kruijt
Dit boek is een stuk luchtiger dan de andere twee, maar daarom niet minder goed. Petra Kruijt maakt net als ik deel uit van de boekenclub SOTTBC (Sisters of the traveling book club).
De flaptekst is als volgt:
Laat me. Dat is alles wat Susan nog wil. Ze heeft een goede (maar erg drukke) baan, een relatie met een man die stappen wil zetten waar zij nog niet klaar voor is en vooral een enorme vrijheidsdrang. Daar geeft ze gehoor aan door te verhuizen naar de andere kant van de wereld, naar San Francisco.
Jou zijn. Lisan staat altijd al in Susans schaduw. Wat ze ook probeert, ze wordt nooit zo succesvol als haar zus. Totdat Susan vertrekt en er een gat ontstaat. Lisan springt daarin en neemt langzaam haar hele leven over.
Mijn eerste indruk (ik heb helaas nog maar een paar hoofdstukken gelezen) is ook hier weer erg goed. Dit belooft een leuke roman te worden. De schrijfstijl spreekt me meteen aan en dat de hoofdstukken afwisselend vanuit beide zussen geschreven zijn maakt het boek nog interessanter. Beide zussen lijken me sympathieke mensen waarin ik me kan inleven.
Zodra ik deze boeken uit hebt volgt er een recensie van deze boeken. Vrijdag komt er ook nog een recensie van het boek Juffrouw Holle van Fleur Brockhus en Karima Belgacem.