Vanaf het moment dat ingenieur Andries Jordaan in Afrika aankomt, gaat alles anders dan hij had gehoopt. Het ontwikkelingsproject waar hij komt te werken blijkt een puinhoop, de lokale stammen zijn onverschillig of achterdochtig, en de autoriteiten dwarsbomen hem zoveel ze kunnen.
Jordaan krijgt onverwacht hulp van Pippa Roberts, een Engelse dokter die een regionale kliniek wil openen. Ze geloven dat ze samen iets goeds tot stand kunnen brengen, maar onderschatten hoe eindeloos gecompliceerd, weerbarstig en gewelddadig de Afrikaanse werkelijkheid is. Hun eigen drijfveren blijken minstens even gecompliceerd te zijn.
De oogst is voorbij is een meeslepende, kleurrijke én ontluisterende roman, met als rode draad een liefdesaffaire die te mooi lijkt om waar te kunnen zijn.
Conclusie
Geert van der Kolk is een erg goede verteller. Hij schetst een helder beeld van Afrika, een continent dat zowel bloedmooi als enorm weerbarstig blijkt te zijn. De omgeving wordt erg mooi beschreven. Het dorp waarin het verhaal zich afspeelt is gebaseerd op een dorp in Kenia.
Van der Kolk maakt duidelijk dat een ontwikkelingsproject in Afrika opzetten niet zo simpel als het lijkt. Ook laat hij zien dat wat je over dit soort projecten op tv ziet, niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid of de waarheid. De problemen zullen zeker niet bij ieder project zo dramatisch zijn als in het boek, maar door dit verhaal merk je wel dat het niet goed is om klakkeloos geld te pompen in ieder ontwikkelingsproject dat er leuk uitziet.
Het ontwikkelingsproject in het boek is fictief, maar is wel gebaseerd op ervaringen van de schrijver tijdens zijn rondreis van een jaar door Afrika. Het project krijgt te maken met corruptie, een onoverbrugbaar verschil tussen de westerse opvattingen en denkwijzen en die van de Afrikaanse stammen, diefstal, geweld en gemene politieke spelletjes.
De schuld van het falen van het project ligt niet alleen bij de omstandigheden in Afrika. Jordaan zelf begint ook zijn westerse waarden en normen met steeds meer geweld en venijn op te dringen, om ze vervolgens maar helemaal los te laten. Dat laatste pakt ook niet goed uit. Het project krijgt al een valse start doordat het project erop gericht is om te laten zien hoeveel beter de Westerse manier van werken is.
De relatie tussen Pippa en Jordaan (Jordan genoemd) kent al net zo veel problemen als het project dat ze tot een goed einde proberen te brengen. Af en toe kregen deze problemen teveel aandacht naar mijn zin. Ik was meer geïnteresseerd in de bizarre en dramatische problemen rond hun project. Wel is het interessant om te zien hoe de problemen binnen hun relatie soms wel een symptoom van hun andere problemen lijkt te zijn.
Dit verhaal laat de lezer regelmatig behoorlijk schrikken en zet zeker aan tot nadenken. Aangezien dit waarschijnlijk de bedoeling van de schrijver was is zijn missie dus geslaagd. Het is geen optimistisch boek, maar het is in mijn ogen goed dat deze kant van ontwikkelingshulp ook belicht wordt. Niet om ontwikkelingshulp in zijn algemeen af te kraken, maar om aan te geven dat er niet te makkelijk en lichtzinnig over gedacht moet worden. Ik zou mensen dus zeker aanraden om dit boek te gaan lezen.
Ik heb van uitgeverij de Kring een digitaal recensie-exemplaar ontvangen van dit boek. Ik wil hen hier hartelijk voor bedanken.
Titel: De oogst is voorbij
Auteur: Geert van der Kolk
Uitgever: Uitgeverij De Kring
ISBN: 9789462970052
Verkoopprijs: € 19,95 E-Book €9,99
Voor meer info en bestellen zie:De oogst is voorbij
Leuk om jouw recensie te lezen!
Ook een paar overeenkomsten gevonden tussen jouw en mijn mening 🙂
Dankjewel! Leuk dat onze meningen deels overeenkomen 😊