In de vakantiebieb vond ik tot mijn grote vreugde dit jaar een boek van Arnaldur Indridason. Ik was al enige tijd benieuwd naar deze schrijver en ben dan ook gretig begonnen met het lezen van Erfschuld. Maakte deze schrijver de hoge verwachtingen die ik had ook waar? Dat lees je natuurlijk hieronder.
Het verhaal
Een alleenstaande oude man wordt dood aangetroffen in zijn appartement in Reykjavík. Hij blijkt vermoord te zijn, verstikt met zijn eigen kussen. Op zijn bureau liggen een paar krantenknipsels uit de oorlogsjaren: achter het Nationaal Theater in Reykjavík, dat in die tijd dienstdeed als opslagplaats voor het bezettingsleger, werd een meisje gewurgd aangetroffen. Een gepensioneerde politieman hoort van de moord op de oude man en zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hij is goed bekend met de zaak – maar waarom zou iemand daar meer dan een halve eeuw krantenartikelen over bewaard hebben?
Conclusie
Ik heb dit boek volledig in relaxmodus gelezen. Er komt namelijk weinig geweld in voor, er zijn geen spectaculaire achtervolgingen en dergelijke en er gebeuren ook niet veel echt schokkende dingen.
Maar toch dacht ik al gauw: “Wat een geweldige schrijver is Indridason”. Het tempo van het verhaal ligt laag, maar de druk om verder te lezen ligt hoog. Indridason verweeft de geschiedenis en de folklore van IJsland met een ontzettend boeiend mysterie. Want hoe is in het verleden het dode meisje achter het Nationaal theater terechtgekomen en wat heeft deze zaak te maken met de dood van de oude man in het heden?
De zaak in het heden wordt voornamelijk behandeld door Konrad, een politieman die officieel met pensioen is, maar het niet kan laten af en toe nog enig speurwerk te doen. De zaak in het verleden wordt onderzocht door Flóvent en Thorson. Bij beide zaken zit er weinig anders op dan gewoon sporen te volgen en vooral mensen te ondervragen. Hierdoor komen de inspecteurs zowel in het heden als het verleden terecht bij een reeks vaak vreemde, maar zeer boeiende personages. Ieder personage dat ze ondervragen leidt al dan niet rechtstreeks naar een ander personage en ieder personage heeft een deel van de informatie waarmee de puzzel kan worden opgelost. De lezer heeft daarbij het voordeel dat hij of zij informatie uit beide tijdsspannes heeft.
Dit leidt tot een mooi geheel van levensverhalen van bijzondere mensen en aanwijzigen voor de oplossing van beide zaken. Ook wordt duidelijk hoe mensen in IJsland de oorlog hebben beleefd. IJsland werd dan wel niet bezet door de Duitsers, maar min of meer wel door de geallieerden die IJsland om strategische redenen onder controle wilden hebben. Dit leidde tot een aantal zeer specifieke problemen die mooi uitgewerkt worden en die een rol spelen in het verhaal.
Ik vond dit een heel prettig boek om te lezen. Voor de verandering wordt je als lezer eens niet bestookt met gruwelijke gebeurtenissen en details, maar met een slim opgezet mysterie dat alleen opgelost kan worden met behulp van bepaalde personages. De zaken uit het heden en verleden zijn naadloos met elkaar verbonden, iets wat in andere boeken niet altijd soepel verloopt. Ik ben dus erg blij dat ik het werk van deze schrijver op deze manier heb mogen leren kennen.
Boekinformatie
Titel: Erfschuld
Auteur: Arnaldur Indridason
Uitgever: Uitgeverij Q
ISBN: 9789021401607
Verkoopprijs: Midprice editie €10,00 E-book €7,99
Voor meer info en bestellen zie: Erfschuld