Dit boek viel me meteen op toen ik hem voorbij zag komen op internet. Zowel de cover als de korte inhoud intrigeerden me. Toen ik via WPG uitgevers de kans kreeg het boek te lezen en recenseren, heb ik dus meteen ja gezegd. Hieronder lees je hoe dit is uitgepakt.
Het verhaal
De zomer van 1984 is er een om nooit te vergeten. Althans voor Fielding Bliss, dertien jaar. Die zomer teistert een hittegolf zijn woonplaats Breathed in Ohio. Die zomer wordt hij vrienden met Sal, een gehavende dertienjarige, die beweert de duivel te zijn. Fieldings familie neemt de jongen in huis maar niet iedereen is opgetogen over zijn komst. Roddels verspreiden zich en de spanningen lopen op, net als de temperatuur. Als ook vreemde incidenten zich voordoen, geloven steeds meer plaatsgenoten dat Sal écht is wie hij beweert te zijn. Terwijl de familie Bliss haar eigen demonen moet verslaan, stevent de gemeenschap af op een catastrofe die het slaperige stadje voorgoed verandert.
De zomer die alles deed smelten is een indrukwekkende roman die laat zien wat er in een gemeenschap gebeurt als angst voor het onbekende de overhand krijgt en hoe moeilijk de scheidslijn tussen goed en kwaad dan nog te definiëren is.
Conclusie
Dit is een verhaal over goed en kwaad en met name de duistere kant van de mensheid. De sfeer in het boek is daarom ook vrij donker. De enige lichtpuntjes in het verhaal komen van degene waarvan je het het minst verwacht. Toch bezit het verhaal veel schoonheid. De schrijfstijl is poëtisch en zit vol mooie metaforen. De beweegredenen van de mensen in Breathed die voor een catastrofe zorgen zijn goed geschetst. Zo goed zelfs dat je als lezer niet meer met zekerheid kunt zeggen dat je, onder bepaalde omstandigheden en zonder de kennis die je nu hebt, niet iets gedaan zou hebben dat leek op de daden van de mensen in Breathed. Waarschijnlijk zou je niet zo ver zijn gegaan, maar je zou misschien toch een eind zijn meegegaan in de gedachtegang die zoveel ellende veroorzaakt in dit verhaal. Dat is overigens ook een punt dat de schrijfster probeert te maken.
De hoofdpersonen zijn goed gekozen. De jonge Fielding, die worstelt met vooroordelen die hij liever niet zou hebben en met het vormen van een eigen definitie van goed en kwaad. De oude Fielding, die het verhaal vertelt en die al die jaren later nog kapot gaat van schaamte en schuldgevoel. Sal, die jong genoeg is om als onschuldig te kunnen worden gezien maar ook al oud genoeg om als een bedreiging te kunnen gelden. De familie van Fielding, waarin iedereen vecht tegen zijn of haar eigen demonen. De dorpsgenoten, die hun angst proberen vorm te geven en die daarin aangemoedigd worden door een sterke leider. Samen vormen ze precies de gemeenschap waarin dit verhaal kan plaatsvinden. Bovendien hielden ze stuk voor stuk mijn aandacht gevangen, omdat ze bijzonder en herkenbaar tegelijkertijd zijn.
Ik heb zeer genoten van het lezen van dit boek. De prachtige zinnen zijn niet geschreven om alleen maar te imponeren, maar om het verhaal meer kleur en sfeer te geven. De opbouw van het verhaal is goed en de motieven van de hoofdpersonen zijn duidelijk en ondanks alles invoelbaar. Het boek laat zien dat onder de juiste (of juist verkeerde) omstandigheden goed gemakkelijk verandert in kwaad en kwaad in goed. Dit is een verhaal met veel diepgang, maar het blijft steeds zonder moeite te volgen. Echt heel sterk geschreven.
Boekinformatie:
Titel: De zomer die alles deed smelten
Auteur: Tiffany McDaniel
Uitgever: Signatuur
ISBN: 9789056725570
Verkoopprijs: € 19,99 e-boek € 13,99
Voor meer info en bestellen zie:De zomer die alles deed smelten