Bij het bedenken wat ik de meest opvallende en mooie boeken vond die ik afgelopen jaar gelezen heb, merkte ik dat er automatisch als eerste titels in me opkwamen die volop in de belangstelling hebben gestaan. Titels waar veel reclame voor is gemaakt, die veel in het nieuws zijn geweest, of die veel besproken zijn op boekenblogs. Maar daarna bedacht ik me dat ik ook een behoorlijk aantal boeken heb gelezen die niet zo bekend zijn, maar misschien nog wel veel mooier waren dan al die boeken die in de spotlights hebben gestaan. Daarom heb ik besloten een blogpost te weiden aan deze boeken. Dit zijn de vijf bijzondere boeken die me het meest zijn bijgebleven.
Door stiekem enveloppen open te stomen en de brieven te lezen, heeft postbode Bilodo een manier gevonden om te ontsnappen aan zijn eenzame en eentonige leven. Het geeft hem een kijkje in het leven van anderen, in het bijzonder dat van Ségolène. Zij schrijft en ontvangt haiku’s van Gaston, een meesterlijk dichter. Bilodo raakt steeds meer gefascineerd door de fijne poëtische taal en de brieven die de twee geliefden elkaar op afstand sturen en langzaam wordt hij verliefd op Ségolène. Het blijkt echter slechts een kwestie van tijd tot de hele wereld om hem heen instort…
Ik schreef hier de volgende Recensie over.
Peter is een jongen van zeven als zijn moeder sterft bij een zwaar verkeersongeluk. Op de dag van de begrafenis vindt hij een jong vosje moederziel alleen in een hol in het bos. Hij neemt het dier mee naar huis en hij mag het van zijn vader houden. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de jongen en zijn vos. Peter brengt het dier zelf groot en hij leert hem alleen maar goede en leuke dingen en geen streken.
Daarom wordt het een vriendelijke vos. Vader en zoon noemen hem Pax, wat vrede betekent. Peter en Pax zijn onafscheidelijk. Als Peter twaalf wordt is er oorlog in het land en zijn vader wil als soldaat het land helpen verdedigen. Daarom brengt hij Peter naar diens opa, maar Pax mag niet mee. Peter moet van zijn vader de trouwe Pax achterlaten op een plek in het bos langs de grote weg. Eenmaal bij zijn opa wil Peter maar één ding: terug naar huis mét zijn vriendelijke, trouwe vos Pax.
Dit is een prachtig jeugdboek dat ook mooi is voor volwassenen. Ook hier schreef ik een Recensie over.
De zomer van 1984 is er een om nooit te vergeten. Althans voor Fielding Bliss, dertien jaar. Die zomer teistert een hittegolf zijn woonplaats Breathed in Ohio. Die zomer wordt hij vrienden met Sal, een gehavende dertienjarige, die beweert de duivel te zijn. Fieldings familie neemt de jongen in huis maar niet iedereen is opgetogen over zijn komst. Roddels verspreiden zich en de spanningen lopen op, net als de temperatuur. Als ook vreemde incidenten zich voordoen, geloven steeds meer plaatsgenoten dat Sal écht is wie hij beweert te zijn. Terwijl de familie Bliss haar eigen demonen moet verslaan, stevent de gemeenschap af op een catastrofe die het slaperige stadje voorgoed verandert.
De zomer die alles deed smelten is een indrukwekkende roman die laat zien wat er in een gemeenschap gebeurt als angst voor het onbekende de overhand krijgt en hoe moeilijk de scheidslijn tussen goed en kwaad dan nog te definiëren is.
Een verontrustend verhaal over goed en kwaad, waar ik de volgende Recensie pver schreef.,
Een jongeman verlaat zijn kamer na een isolement van twee jaar. Hij verzamelt al zijn moed, verlaat op de tast het huis van zijn ouders en gaat de straat op. Voorzichtig betreedt hij de wereld opnieuw en vindt zijn weg naar een bankje in het park, zijn toevlucht en nieuwe schuilplaats. Daar opent hij zijn ogen.
Tegenover hem zit een salaryman, een kantoormedewerker zoals er duizenden zijn; een lunchpakketje op schoot, keurig in het pak. Dagenlang kijken ze stiekem naar elkaar, voorzichtig groeten ze elkaar, en dan komt de dag waarop ze naast elkaar gaan zitten en beginnen te vertellen. Over wat er misgegaan is, over levens vol angst en falen, overteleurstellingen en schaamte. Ze worden bijna vrienden, de twee buren op hun parkbankje, tot op een dag de salaryman niet meer verschijnt met zijn liefdevol gevulde lunchtrommeltje.
Een ontroerend boek over een inderdaad bijzondere vriendschap, waar ik de volgende Recensie over schreef.
De zevenenzeventigjarige Norbert Jones leidt een ogenschijnlijk rustig leven. Hij heeft een liefdevol huwelijk, een ambitieuze dochter en geniet sinds twaalf jaar van zijn pensioen. Vol overgave stort Norbert zich op zijn favoriete bezigheid: verzamelen.
Ruim negentienduizend voorwerpen vonden in de loop der jaren hun weg naar Norberts garage. Ieder object uniek, verzameld in een poging iets van het verleden te behouden. Maar dan slaat het noodlot toe en wordt Norbert gedwongen zich de vraag te stellen: wat te doen met zijn unieke collectie? Een proces van loslaten begint, waarbij Norbert niet alleen afscheid moet nemen van zijn collectie, maar ook van zijn geheimen en naasten.
Het kleine leven van Norbert Jones is een ontroerend verhaal over verlies, nostalgie, liefde en ouder worden.
Een prachtig, intiem verhaal waar ik helaas geen recensie over schreef.
Voor degenen die benieuwd waren wat nu de bekende boeken waren die het eerst in me opkwamen: Dit waren onder andere Dark Matter van Blake Crouch, Lefbek van Anke Laterveer, Later als ik dood ben van Ilse Ruijters, de Doodsvogel van Samuel Bjørk en De boeken uit de Oxen trilogie van Jens Henrik Jensen. Een speciale vermelding is voor Crash van Ellen Lina, die ook niet ontzettend bekend is maar die vanwege de afgelopen blogtour wel al veel aandacht heeft gehad.