Gekocht
Dit boek zag ik op meerdere boekengroepen voorbijkomen en de korte inhoud klinkt erg interessant.
Wanneer Thaniel Steepleton thuiskomt van zijn werk vindt hij een gouden zakhorloge op zijn kussen. Dit horloge redt een paar maanden later op wonderlijke wijze zijn leven. Gefascineerd door het zakhorloge gaat Thaniel op zoek naar de maker ervan. Dit blijkt Keita Mori te zijn, een eigenzinnige Japanse immigrant. Hij laat Thaniel kennismaken met een fantastische wereld van uurwerken, muziek en mysterie. Het lijkt allemaal onschuldig, maar een reeks van onverklaarbare gebeurtenissen doet Thaniel vermoeden dat er meer is dan hij op het eerste oog kan bevatten. Wanneer Grace Carrow in hun leven komt, raakt alles in een stroomversnelling. Thaniel wordt heen en weer geslingerd tussen zijn liefde voor de één en zijn loyaliteit aan de ander.
Twintig regels liefde vond ik geweldig. Ik ben dus erg benieuwd naar dit nieuwe boek van dezelfde schrijfster.
De naam van je eerste kind. Het gezicht van je geliefde. Je eigen leeftijd. Je adres… Stel dat je herinnering aan al deze doodgewone dagelijkse dingen ineens zou beginnen te vervagen? Hoe ga je dan door het leven? Kun je je kinderen nog grootbrengen? Opnieuw verliefd worden? Als Claire, moeder van twee dochters, een van drie en een van twintig, haar herinneringenboek begint te schrijven, weet ze al dat dit boek vol aantekeningen, fragmenten en anekdotes over niet al te lange tijd het enige zal zijn dat haar dochters en haar echtgenoot nog van haar hebben. Maar hoe vindt ze de kracht om het verleden te koesteren en vast te houden nu de toekomst als los zand door haar vingers glipt?
John Ajvide Lindqvist schrijft horrorachtige, surrealistische boeken. Ik heb er eerder al twee gelezen en ben benieuwd of dit boek net zo intrigerend is.
John Lindqvist is jong en worstelt met het leven. Hij wil graag goochelaar worden, maar het zit hem niet mee. Wanneer hij verhuist naar een somber flatgebouw in Stockholm, wordt hij opgepakt voor diefstal. Na een nacht in de gevangenis is er thuis iets veranderd. Al snel ontdekt John dat hij via het bad in de doucheruimte kan verdwijnen naar een plek die hij ‘De Andere Plaats’ noemt. Een plek waar je wordt wie je wil zijn. Een beetje bloed is voldoende voor de reis. John stemt in maar ondervindt al gauw de echte prijs voor dat zogenaamde paradijs.
Over surrealistisch gesproken: Thomas Olde Heuvelt schijnt daar in dit boek ook wat van te kunnen.
Sara is 19 jaar, een dromer, banketbakster, levend standbeeld, amateur-helderziende, lid van het Wereld Natuurfonds en abonnee van een obscuur maandelijks blaadje dat Tand om Tand, Het Beloofde Land heet en waarvan ze eigenlijk niet weet hoe ze lid is geworden. Ze heeft Asperger, en kan moeilijk onderscheid maken tussen de pijnlijke realiteit van haar leven en haar wonderbaarlijke fantasiewereld.
Sem is een aanstormend illusionist, aangesloten bij een theater dat tussen de souterrains en de werfkelders van de stad ligt. Hij is verliefd op Sara, maar zij voelt meer voor Beesje, het wezentje dat Sem opvoert, als een spel in hun relatie. Als Sem vindt dat Sara te veel aan Beesje hangt, besluit hij Beesje in te vriezen. Maar Sara laat zich haar liefde niet zomaar afpakken en ontdekt dat Sem een geheim met zich meedraagt dat hun leven compleet op zijn kop zal zetten.
Gekregen
Ik kreeg deze maand vijf recensie-exemplaren:
Ten eerste het langverwachte derde deel van de Oxen – trilogie :
Voor zover iedereen weet is oorlogsveteraan Niels Oxen verongelukt op zee. In werkelijkheid bevindt hij zich op een eiland in de Zweedse archipel, waar hij het dilemma overpeinst dat voor hem ligt.
Als de leiders van het geheime netwerk Danehof ontdekken dat ze er niet in geslaagd zijn Oxen te doden, zullen ze een meedogenloze klopjacht starten om hun fout te herstellen. Als de politie erachter komt dat hij nog leeft, zal hij gearresteerd worden voor een moord die hij niet beging.
Hoewel alle kansen zich tegen hem gekeerd lijken te hebben, besluit Oxen toch dat hij de confrontatie moet aangaan met degenen die de macht hebben. Doet hij dat niet, dan blijft hij zijn leven lang op de vlucht en zal hij nooit zijn zoontje terug kunnen zien.
Hij bundelt zijn krachten met Margrethe Franck, zijn voormalige partner bij de geheime dienst, en Axel Mossman, zijn vroegere baas. Hun gevecht tegen Danehof heeft voor hen alle drie monumentale gevolgen gehad. Ze kunnen alleen hun leven terugkrijgen door opnieuw de strijd aan te gaan met de schaduwmannen.
Maar hoe vecht je tegen een onzichtbare vijand?
Verder een bijzonder levensverhaal:
Trevor Noahs bijzondere levensverhaal – van een arme jeugd onder de apartheid in Zuid-Afrika tot geliefde comedian en presentator van The Daily Show – begon met een misdaad: zijn geboorte.
Hij werd, hoewel gemengde relaties verboden waren, geboren als zoon van een blanke Europese vader en een zwarte Xhosa-moeder, die voor de buitenwereld moest doen alsof ze zijn nanny was in de weinige momenten dat ze als gezin samen waren. Zijn briljante, excentrieke moeder speelde een hoofdrol in zijn leven: ze was komisch en diepgelovig (ze gingen zes dagen per week naar de kerk en op zondag zelfs drie keer), en hielp Trevor op zijn hobbelige weg naar wereldfaam.
Trevors belevenissen zijn afwisselend bizar, gevoelig en hilarisch. Zo vertelt hij hoe ze rupsen aten als er geen geld was, hoe hij uit een auto werd geslingerd tijdens een poging tot kidnapping, en over tienerverliefdheden in een door huidskleur geobsedeerde maatschappij. Zijn verhalen schetsen een onvergetelijk portret van een jongen die opgroeit in een snel veranderende wereld, gewapend met een scherp gevoel voor humor en onvoorwaardelijke moederliefde.
En dan nog drie digitale recensie-exemplaren (de fluisteraar zal ik uiteindelijk ook als paperback ontvangen).
Carmen is een jonge succesvolle journaliste die de band met haar zus Irene probeert te versterken nadat ze elkaar een aantal jaren uit het oog zijn verloren. Op het eerste gezicht lijken Carmen en Irene weer dichter tot elkaar te komen, maar dat verandert wanneer de dubieuze zakenman Ivan in hun leven opduikt.
Als op een dag Ivan plotseling samen met haar zus verdwijnt, gaat Carmen op onderzoek uit. Ze raakt verstrikt in een crimineel netwerk wat ooit is begonnen bij de moord op een Servische politicus waarna zijn vrouw met hun tienjarig zoontje naar Nederland vluchtte.
Het eens zo evenwichtige bestaan van Carmen komt in schril contrast te staan met de machtsstrijd tussen twee zakenpartners. In haar zoektocht naar de waarheid ontdekt ze dat de psychologische strijd tussen haar en Irene een lange familiegeschiedenis met zich meedraagt.
Ragna Riegel werkt bij een goedkoop warenhuis en woont alleen in haar ouderlijk huis. Haar ouders zijn dood en haar zoon is verhuisd naar Berlijn. Los van de verplichte kerst- en verjaardagskaart hebben ze geen contact. Ragna leeft een teruggetrokken bestaan, dat gekenmerkt wordt door eentonigheid, eenzaamheid en angst. Ze houdt van routine en er is orde in haar leven. Totdat Ragna op een dag in haar brievenbus een anonieme dreigbrief aantreft. Ze raakt in de greep van een wurgende angst, die steeds groter wordt en haar nog dieper in een isolement drijft.
In de verhoorkamer op het politiebureau ondervraagt inspecteur Konrad Sejer een verdachte van een gruwelijke misdaad. Die verdachte is Ragna Riegel. Waarom heeft deze vrouw van middelbare leeftijd, die overkomt als een grijze muis, gedaan wat ze heeft gedaan?
Als iemand weet hoe je een ramp kunt ontketenen dan is dat de 17-jarige Gwen Collins wel. Ze breekt per ongeluk dertien van haar vaders zandlopers met daarin het levenszand van stervelingen en maakt hen daarmee ongemerkt onsterfelijk. De Raadsheren eisen dat deze zielen binnen afzienbare tijd worden opgehaald. Wanneer Gwens vader als de verantwoordelijke zielverzamelaar een beroep op haar doet, voelt ze zich gedwongen zijn werk over te nemen. Maar Gwen heeft vrijwel geen ervaring met zielverzamelen en als ook de ziel van haar klasgenoot Max onsterfelijk blijkt te zijn, komt ze voor een onmogelijke keuze te staan…
Op het Best of Romance evenement kreeg ik nog het volgende boek:
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog ligt in het geheim het laatste exemplaar van een bijzondere bloem verborgen op een Engels landgoed. De bloem, een camelia met de naam Middlebury Pink, is veel geld waard. De Amerikaanse amateurbiologe Flora wordt door een internationale bende ingehuurd om in het landgoed te infiltreren en de bloem te stelen. Haar zoektocht brengt haar totaal onverwacht een nieuwe liefde, maar haar prille geluk wordt overschaduwd door de ontdekking van een aantal gruwelijke misdaden.
Meer dan een halve eeuw later neemt tuinarchitect Addison haar intrek in het landhuis, dat nu eigendom is van de familie van haar echtgenoot Rex. De gedeelde liefde voor mysteries wordt aangewakkerd door de vondst van een oud notitieboekje van de tuinman, en een geheimzinnige tuin. Maar de pagina’s van het notitieboekje wijzen op duistere zaken, die ooit op ingenieuze wijze verhuld werden. Het gevaar waar Flora destijds tegenover stond blijkt nog zeer sterk aanwezig – zal Addison haar lot delen?
Gelezen
De dip is helaas nog niet helemaal voorbij. Dus ook dit keer las ik maar drie boeken.
Uiteraard las ik Bevroren vlammen van Jens Henrik Jensen. Ik vond het een perfect einde van de trilogie.
Verder las ik Samenzwering van Kelley Armstrong. Een leuk fantasyboek, maar het was niet zo geweldig als ik hoopte dat het zou zijn.
Ook las ik Blow-Up van Belinda Aebi. Een goed geschreven en interessante thriller.
Gedaan
Het belangrijkste dat ik op boekgebied heb gedaan is het bezoeken van het Best of Romance evenement van uitgeverij Boekerij. Dit was een middag die, uiteraard, over romantische boeken ging. Vanwege het grote aantal aanmeldingen werden de bezoekers in twee groepen gedeeld. Onze groep ging eerst luisteren en kijken naar een interview met Sarah Jio over onder andere haar net in het Nederlands uitgekomen boek “de geheimzinnige tuin”. Sarah Jio bleek een zeer enthousiast vertelster die erg mooie verhalen te vertellen had. Op iedere vraag van de interviewster en later ook het publiek gaf ze een uitgebreid en bijzonder boeiend antwoord. Ik ben erg benieuwd naar haar boek.
Na het interview gingen we naar het café naast de uitgeverij. Daar vertelde uitgeefster Maaike Le Noble van alles over de schrijvers en schrijfsters waarvan Boekerij boeken uitgeeft en over hoe het uitgeefproces werkt. Ook waren er vier schrijfsters aanwezig, namelijk Charlotte de Monchy, Marieke Woudstra, Michelle Visser en Petra Vollinga. Zij vertelden het een en ander over hun boeken, hun schrijfproces en hun motivatie.
Daarna was het tijd voor een quiz, waarbij je een aantal multiple – choice vragen moest beantwoorden. Helaas heb ik nog niet heel veel ervaring met het romantische genre, dus ik vrees dat mijn antwoorden niet allemaal goed waren 🙂
De middag werd afgesloten met een markt in de tuin van de uitgeverij, waar je voor een heel fijne prijs boeken mocht kopen. Ook was er gelegenheid om wat te drinken en wat na te kletsen.
Daarna was het tijd om met de trein naar huis te gaan. Vanwege een aanbieding kon dit met een eersteklas ticket en dat was echt heerlijk. Ik ben nu stiekem wel fan van de eerste klas 😛
Voor de volgende maand hoop ik dat ik weer de rust kan vinden om wat meer te lezen en ook wat meer recensies te schrijven.