Gekocht
Op hemelvaartsdag is er hier in de buurt altijd een boekenmarkt. Tot nu toe ben ik daar altijd naartoe geweest. Dit jaar dus ook. Ik had ook leuk gezelschap, dus het was nog gezellig ook. Ik heb zes boeken gekocht:
Het lot van de wereld ligt in de handen van een klein meisje…
De zesjarige Amy Harper Belafonte is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Amy weet te ontsnappen en verschuilt zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment.
Honderd jaar later weet een ommuurde kolonie zich staande te houden tegen de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden en samen maken zij de oversteek naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken – een geheim met de kracht om de wereld te redden.
Ajatashatru Lavash Patel is een in het grijs geklede Indiase hindoe met piercings en een enorme borstelsnor. Beroep: fakir, maar eigenlijk oplichter. Op een dag reist hij naar het Lourdes van de doe-het-zelver, het mekka van de gebruiksaanwijzing – Ikea – met het doel een nieuw spijkerbed aan te schaffen. In de Ikea doet hij alsof hij thuis is en installeert zich ongegeneerd in een modelinterieur. Hij besluit er de nacht door te brengen, maar de kast waarin hij zich verstopt wordt ingepakt en met een vrachtwagen vol clandestiene Sudanezen naar Engeland vervoerd. Zo begint een onvoorstelbare reis langs vele landen, waarbij hij van de ene onwaarschijnlijke situatie in de andere belandt en vele kleurrijke personages ontmoet, onder wie de vrouw van zijn leven.
De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast is een avontuurlijke en bijzonder originele roman waarin de grote problemen van onze tijd op een luchtige en treffende wijze worden gepresenteerd.
Henry is nooit verliefd geweest. Tot Grace aan het begin van het examenjaar bij hem op school komt. Grace is vreemd. Ze draagt jongenskleren. Ze loopt met een kruk. Ze zegt nee tegen het hoofdredacteurschap van de schoolkrant, waar Henry al jaren van droomt. Het is overduidelijk dat Grace een groot verdriet met zich meedraagt. En toch. Henry wordt verliefd op haar. Tot over zijn oren, met open ogen, met alle kans op een gebroken hart. Want als je geen risico durft te nemen voor de liefde van je leven… wanneer dan wel?
Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze de welgestelde, ontwikkelde Johansons, en ze voelt zich meteen thuis bij dit gezin. Ze raakt innig bevriend met Daphne, de dochter, en haar twee broers. Samen worden ze volwassen, maar hun vriendschap, die meer en meer onder druk komt te staan, strandt door een reeks dramatische gebeurtenissen. Dertig jaar later kruisen de paden van de Johansons en Anne elkaar weer. Kunnen ze elkaar vergeven? De Johansons is een familieroman, maar ook een verhaal over volwassen worden, over familiebanden, ontworteling, jeugdillusies en de onvermijdelijke desillusies die het ouder worden met zich meebrengt. Aangrijpend, ontroerend, spannend, en vol geestige scènes: een verhaal dat je met weemoed uitleest omdat de personages stuk voor stuk onder je huid zijn gaan zitten.
Amsterdam, 1686. Nella Oortman trouwt met een vooraanstaand VOC-koopman en gaat wonen aan de prestigieuze Herengracht. Als zij een manshoog poppenhuis krijgt, vinden er steeds meer vreemde gebeurtenissen plaats.
Wanneer Maisie zes jaar oud is, besluiten haar ouders van elkaar te scheiden. Maisie groeit op in een wereld vol smakeloze intriges en verraad. Toch blijft haar geest ongebroken. Wanneer haar ouders trouwen met nieuwe partners worden de conflicten alleen maar scherper.
WAT MAISIE WIST is een ontroerende roman over een opgroeiend meisje dat haar onschuld achter zich laat om die uiteindelijk vervangen te zien worden door een onthutsend besef. Het verhaal over onverantwoordelijke ouders en de manier waarop kinderen vaak het slachtoffer worden van een scheiding is nog altijd actueel. De auteur biedt een briljant inzicht in het leven van Maisie.
Ik kocht ook nog een e-book, namelijk De Waker, het tweede deel van Vega Jane van David Baldacci. Dit zijn een soort fantasy/YA boeken. Een heel ander genre dan David Baldacci normaal schrijft, maar het eerste deel vond ik erg goed gelukt.
Gekregen
In mei kreeg ik geen boeken.
Gelezen
Vals spel van Harlan Coben. Het eerste deel van de Myron Bolitar serie. Ik moest enorm aan de hoofdpersoon wennen, maar toen het verhaal op gang kwam vond ik het erg spannend. Er komt veel speurwerk aan te pas en dat vind ik leuk om te lezen.
Superverslavend van Adam Alter. Dit non-fictie boek over verslavingen vond ik op zichzelf al verslavend. Vooral ook omdat het zich voornamelijk richt op gedragsverslavingen, dus verslavingen aan bijvoorbeeld Facebooken, internetten en gamen. De schrijver maakt goed duidelijk hoe dit soort verslavingen ontstaan, hoe ze in stand worden gehouden, en hoe je het verslavende effect tegen kunt gaan.
Piep zei de muis van M.J. Arlidge. Ik snap waarom deze serie populair is. De boeken zijn erg goed geschreven en bijzonder spannend.
Het meisje met een klok als hart van Peter Swanson. Een spannend verhaal maar niet echt een thriller. Wel heel interessant omdat één van de hoofdpersonen alles wat je gelooft steeds weer overhoop gooit. Ze is op zijn zachtst gezegd nogal onbetrouwbaar, maar wel briljant in hoe ze overal onderuit komt.
Kleurenblind van Trevor Noah. Een indringend portret (autobiografisch) van een jongen van gemengde afkomst die opgroeit in Zuid – Afrika in de nadagen van de apartheid. Zie ook mijn Recensie
En uit de bergen kwam de echo van Khaled Hosseini. Ik vond dit boek eerlijk gezegd nogal verwarrend. Het perspectief wisselt abrupt, steeds als het net interessant wordt. Pas op het allerlaatst wordt de reden daarvoor duidelijk, maar toen was ik al zeer geërgerd. Ook vind ik sommige hoofdpersonen gewoon niet fijn.
Gij nu van Griet op de Beeck. Erg goed geschreven verhalen. Ze zijn wel erg zwartgallig, maar ze raakten en boeiden me wel.
Gedaan
In mei trouwden mijn zwager en zijn vriendin/vrouw. Het was een prachtig feest in een geweldig landhuis. Ik heb me zelfs behoorlijk uitgesloofd op de dansvloer. Dat is normaal gesproken niet echt iets voor mij, maar het was wel erg leuk 🙂 Twee weken voor de bruiloft was ik ook aanwezig bij de vrijgezellendag van de bruid. Die was ook erg leuk. Eerst hebben we een workshop gedaan waar je onder andere servies kon beschilderen. Tegelijkertijd kregen we een high-tea. Later gingen we tapas eten en dat uiteraard erg lekker en ook weer heel gezellig. De dag daarna was er de landelijke Tourette contact dag, voor mensen met Gilles de la Tourette en hun partners/familie. Daar heb ik met mijn moeder leuke workshops gevolgd, veel tips gehad en mensen ontmoet. Na afloop was ik wel erg moe, omdat de dag daarvoor ook al druk was. Maar gelukkig kwam ik daar redelijk snel van bij. Het was dus weer een leuke maand.