Deze recensie is onderdeel van een blogtour.
Het verhaal
Ella is een vijftienjarig meisje uit Berlijn. Haar vader vindt het belangrijk dat ze ook met andere culturen in aanraking komt, dus zit ze op een school in Kreuzberg met leerlingen uit allerlei lagen van de bevolking. Ella heeft geleerd goed voor zichzelf op te komen in de klas, waar het er soms ruw aan toe gaat. Gelukkig heeft ze de meeste lessen met haar beste vriendin Sofia.
Het grootste probleem? Dat Orkan dit jaar ook bij haar in de klas zit: een Turkse jongen met een grote mond en een veel te hoge dunk van zichzelf. Die moet ze het hele jaar zien te ontlopen, want ze kan hem niet luchten of zien. Bovendien is er een steekje bij hem los, want hij beweert dat zijn tante kan toveren. Wie gelooft er nu zoiets?
Maar dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Ella komt in aanraking met een mysterieus, blauw licht – een schijnsel dat haar steeds weer visioenen geeft over een toekomst waarin ze samen is met Orkan en smoorverliefd op hem is. Verliest ze haar verstand of is er echt iemand die haar een glimp wil tonen van een ander leven dat ooit van haar zal zijn?
Diep in de Takla Makanwoestijn bestrijden twee machtige tovenaars elkaar met witte en zwarte magie, waarbij de inzet het leven van Orkan is… en dat van zijn toekomstige geliefde.
Conclusie
Ik heb gemengde gevoelens bij dit verhaal. Er zijn een aantal dingen aan het verhaal die ik erg goed vind, maar er zijn ook een aantal dingen die in mijn ogen beter hadden gekund. Ik wijk bij deze dan ook af van de normale opzet van mijn recensies en maak een lijst van dingen die ik goed en minder goed vond aan dit boek.
Wat ik bijzonder goed vind aan het boek zijn de volgende punten:
Het verhaal is erg origineel en ook heerlijk romantisch. Dit maakt het fijn om te lezen.
De cultuurverschillen tussen verschillende leerlingen op Ella’s school worden goed verwoord. De botsingen tussen bepaalde leerlingen zeggen veel over hoe moeilijk het kan zijn om bepaalde culturen samen te laten gaan.
Het boek bevat ook behoorlijk gevatte humor. Vooral de hoofdstukken over het gevecht tussen de witte magiër Leila en de zwarte magiër Arda vond ik grappig en tegelijkertijd spannend.
Er wordt bij de magie tussen Ella en Orkan mooi gebruik gemaakt van bepaalde overleveringen uit onder andere China en Turkije.
Wat ik minder prettig vond in het verhaal zijn de volgende punten:
Een vliegend paard en een vliegend tapijt deden me iets te sprookjesachtig aan voor een Young Adult boek, ook al zijn ook deze gebaseerd op religieuze overleveringen.
Er wordt regelmatig verwezen naar een bepaald schoonheidsideaal. Ella wordt alleen mooi genoemd op het moment dat ze daaraan voldoet. In mindere mate geldt dat ook voor Orkan. Hoewel dit helaas inderdaad vaak zo werkt, vond ik dit een boodschap die niet helemaal geschikt is, met name in een Young Adult boek.
Ella gedraagt zich in een groot gedeelte van het boek vrij kinderlijk voor haar leeftijd. Bij vlagen vond ik haar zelfs tamelijk kinderachtig. Aan het eind van het boek wordt ze in één klap opeens heel serieus en misschien juist wel te volwassen voor haar leeftijd. Ik had het gevoel dat dit niet klopte.
Een deel van het boek draait erom dat de jongen goed moet worden en het meisje mooi. Dit lijkt me wel heel simpel gesteld. Mooi kan een goede eigenschap zijn, maar is toch zeker niet de enige kwaliteit die een meisje zou moeten hebben. En voor een jongen zijn er toch ook wel andere dingen belangrijk dan alleen maar goed zijn.
Ik kan me zeker voorstellen dat veel mensen zullen genieten van dit boek. Het boek heeft beslist een aantal sterke kanten. Dit voelde alleen niet helemaal als een boek voor mij. Voor mensen die van een origineel, romantisch verhaal houden met een flinke teug magie en die maatschappelijke betrokkenheid waarderen in een boek, kan dit echter zeker een goede keus zijn.
Boekinformatie
Titel: Takla Makan: Het blauwe licht
Auteur: Petra Nouns
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789492585141
Verkoopprijs: € 16,95