Openhartige gesprekken over relaties, seksualiteit en vrouw-zijn.
Een volwassen dochter vraagt zich af welk effect de intieme band met haar moeder heeft gehad op haar leven, seksualiteit en relaties. Dat is de aanleiding voor een spannende zoektocht op Ibiza die zij met haar moeder aangaat. Moeder en dochter begeven zich daartoe in soms schrijnend schurende, maar openhartige en intieme gesprekken in een week samen op het eiland van de liefde.
De band die dochter Mayke als kind met haar moeder had was hecht, toch ervaart ze in haar volwassen leven veel weerstand in het intiemere contact met haar moeder. Ze trekt de stoute schoenen aan en gaat met haar op onderzoek uit. Tijdens de gesprekken op Ibiza komt Mayke erachter hoe ze nog vastzit in beelden van vroeger. Ze vindt gedurende dit proces de permissie om zich daarvan te bevrijden en weer nieuwe verbindingen aan te gaan.
Moeder Alice ervaart de band met haar dochter als een unieke relatie vol liefde en verbondenheid. Ondanks de soms pijnlijk aanvoelende door haar dochter gedeelde ervaringen, probeert Alice open te blijven staan voor Maykes verhaal en haar daarin te erkennen, al schrikt ze soms van wat er naar boven komt.
Dit is een boek dat durft af te rekenen met het beeld dat een moeder onaantastbaar en heilig zou moeten zijn en daarom gespaard moet worden. De vraag dringt zich op hoe het kan dat een band die zo hecht is ook zo breekbaar kan zijn. Een boek dat dochters de erkenning kan geven voor pijnlijke ervaringen in het verleden in verbinding met hun allereerste hechtingsfiguur. Voor iedere dochter die meer gelijkwaardigheid wil bereiken met haar moeder. Voor iedere moeder die graag de relatie met haar dochter wil verbeteren.
Conclusie
Dit boek is heel helder en eerlijk geschreven. Mayke en Alice geven ieder in hun eigen hoofdstukken weer welke gesprekken ze hebben gehad en hoe ze zich daarbij voelden. Wat ik leuk vond om te zien, was dat moeder en dochter soms heel anders tegen dezelfde situatie aankeken. Dan las ik het verhaal eerst vanuit het standpunt van de één en dacht ik”het zit zo” en dan kreeg ik hetzelfde verhaal vanuit het standpunt van de ander te horen. En dan bleek dat de situatie ook anders geïnterpreteerd kon worden.
Mayke en Alice sparen elkaar niet, maar blijven wel heel respectvol naar elkaar. Ik vond het mooi dat juist het eerlijk uitspreken van alle gevoelens en het vervolgens ook erkennen van de gevoelens van de ander, hun band verbeterde.
Het onderwerp vond ik erg interessant. Hoewel de thema’s van dit boek bij mij niet zo erg spelen, kon ik toch wel wat met de verhalen. De manier waarop moeder en dochter in gesprek gaan, kan voor mijn gevoel ook gebruikt worden voor andere thema’s. Ook als je met je moeder over meer algemene dingen in gesprek zou willen, kun je nog veel leren van dit boek.
Ik heb veel respect voor Mayke en Alice. Ze zetten hun vaak intieme gesprekken heel waarheidsgetrouw neer en zijn eerlijk over hun gevoelens. Ook als ze verdrietig of boos zijn, vertellen ze dit openlijk. Ook de momenten waarop ze iets zeggen, maar eigenlijk iets anders hadden willen zeggen, komen aan bod.
Ik vind dit een waardevol boek. Het is interessant om te lezen wat voor onderwerpen er spelen bij deze moeder en dochter. Als je zelf in gesprek zou willen met je moeder, biedt dit boek veel handvatten en goede voorbeelden. Deze kun je ook toepassen op andere onderwerpen. Op https://maykesmit.nl/vanjemoedervanjedochterboek/ vind je nog meer tips voor gesprekken tussen moeders en dochters.
Boekinformatie:
Titel: Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen…
Auteur: Mayke Smit en Alice Altink
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij
ISBN: 9789078905943
Verkoopprijs: Paperback € 20,00