Phobos is een serie die bestaat uit vier boeken, plus een boek met achtergrondverhalen. Lang leek het erop dat het vierde deel niet vertaald zou worden, terwijl deel drie eindigt met een cliffhanger en deel vier cruciale informatie voor het verhaal bevat. Omdat veel mensen dit erg jammer vonden, besloot Jen Minkman van Dutch Venture Publishing de rechten van dit boek over te nemen en het boek alsnog te laten vertalen. Ik ben heel blij dat ze dit gedaan heeft.
Het verhaal
Lancering van de onlinekanalen van de pioniers over 3 seconden… 2 seconden… 1 seconde… Ze hebben moeite om hun weg opnieuw te vinden. Ze zijn de laatste overlevenden van het Genesisprogramma. Nadat ze een woestijn vol eenzaamheid doorkruisten, worden ze nu overspoeld door een wervelvind aan media-aandacht. Zij heeft moeite om op adem te komen. In de ban van vragen zonder antwoord weigert Léonor elke vorm van lof en negeert ze alle camera’s. Is het gevaar op de blauwe planeet echt voorgoed geweken? Zijn de geheimen die hen achtervolgden op de rode planeet begraven? Wat als alles nu eens opnieuw veranderde in het hele zonnestelsel? Hun angst laat hen balanceren op het randje van verstikking; het blijft te vroeg om opgelucht adem te halen.
Conclusie
Laat ik eerst iets zeggen over de eerste drie delen van de serie. Deze heb ik zelf ook net voor het eerst gelezen en ik heb ze niet apart gerecenseerd.
Voor ik begon aan de serie, had ik lichte twijfels. Een datingshow in de ruimte, pioniers die een samenleving op Mars moeten gaan bouwen, zou dat wel interessant zijn? Zou het niet saai en oppervlakkig zijn?
Niets bleek minder waar. Saai is het sowieso niet. Al snel komen er zoveel psychische en fysieke gevaren om de hoek kijken, dat je meteen op het puntje van je stoel zit. Ook de dates brengen meer teweeg dan je zou denken.
Oppervlakkig is het al helemaal niet. Dixen gaat heel diep in op emoties en onderlinge relaties. Hij speelt soms wel wat met emoties, hij probeert toch een bepaald effect te krijgen. Maar stiekem genoot ik daar juist van.
De schrijver bedenkt ook heel originele technologische ontwikkelingen. De één is wat geloofwaardiger dan de ander, maar hij vertelt wel bij alles wat de logica erachter is. Zo kun je je ook bij de wat spectaculairdere ontwikkelingen toch voorstellen dat het echt zo kan gebeuren in de toekomst.
Nu over deel vier
In dit deel spelen social media een grote rol. Veel van de pioniers hebben een eigen social mediakanaal opgezet. De schrijver geeft weer wat er op die kanalen te zien is, maar ook wat de reacties erop zijn. Je ziet de publieke opinie dus steeds verschuiven. In het begin worden de pioniers als helden onthaald, maar er komen steeds meer tegengeluiden en haatberichten. Het is interessant om te zien hoe ze hiermee omgaan en tot wat voor daden ze worden aangezet door de reacties op hun kanalen. Dat de pioniers veilig op aarde zouden zijn geland, blijkt vrij relatief te zijn. Er groeit een nieuw gevaar en het verleden van sommige pioniers lijkt hen ook in te halen. In dit deel komen alle verhaallijnen bij elkaar en wordt nieuwe informatie gedeeld die kan helpen de eerdere delen te begrijpen. Ik vond dit misschien wel het mooiste deel van allemaal. De heldere logica waarmee sommige dingen worden verklaard vond ik geweldig. Het maakt het einde erg fijn, ook al sluit Dixen zijn verhaal op zijn eigen typische manier af. Dat zul je begrijpen als je het leest. Ik zou dus zeker aanraden ook dit deel te lezen.
Boekinformatie
Titel: Phobos 4
Auteur: Victor Dixen
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789492585745
Verkoopprijs: Paperback €21,99, E-book €8,99