Van uitgeverij Marmer kreeg ik een digitaal recensie-exemplaar van dit boek. Hartelijk bedankt hiervoor.
Het verhaal
De flaptekst is als volgt:
Het is 2015. De gepensioneerde commissaris Gaston – kort geleden sloot hij zijn nochtans erg succesvolle carrière af – kijkt terug op een zaak die plaatshad in het jaar 1983. Op een zomerdag zijn de tienjarige gehandicapte en zieke zoon van de kasteelheer, de zestienjarige dochter van een advocaat en een veertigjarige professor verdwenen. Ondanks intensief onderzoek en het ondervragen van zowat alle bewoners van het dorp heeft de commissaris nooit een aanknopingspunt kunnen vinden. Het enige element dat de drie verdwenen personen met elkaar in verband bracht, was dat ze alle drie aanwezig waren op een feest dat de kasteelheer gaf, de avond voor hun verdwijning.
De zeventigjarige Annette dwaalt in haar lege café rond. Direct na de verdwijningen is haar populaire café leeggelopen doordat de dorpelingen elkaar niet meer in de ogen durfden te kijken. De vrouw vindt in alle eenzaamheid troost in haar rozenstruiken die ze verzorgt als waren het de kinderen die ze nooit heeft gehad. De eveneens ongeveer zeventigjarige dokter Victor Vanmeenen wordt verteerd door schuldgevoelens. Hij heeft zijn leven nooit meer volledig kunnen opnemen na de verdwijningen en heeft verwoede pogingen ondernomen om het hele gebeuren te ontkennen. Meer dan dertig jaar lang heeft hij in de waan geleefd dat zijn vrouw niets afweet van zijn aandeel in de gebeurtenissen. Charlotte, de zus van Johanna, het zestienjarige meisje dat op die bewuste zondag verdween, is het verlies nooit te boven gekomen. Hun moeder heeft kort na de verdwijning zelfmoord gepleegd. Ondanks deze tegenslagen is ze erin geslaagd als succesvolle advocate met haar vader samen te werken en haar leven weer in handen te nemen. De tweeënveertigjarige Charles, toentertijd de beste vriend van het verdwenen kind van de graaf, is zwaar getekend door de verdwijning van de jongen die hij als zijn broer beschouwde. Hij kampt nog steeds met angsten, en de vraag wat er precies gebeurd is blijft hem kwellen en zijn leven bepalen.
In Vergeten dagen blikken deze vijf personages terug op de gebeurtenissen in 1983. Naarmate de geschiedenis zich ontvouwt, wordt duidelijk welk gruwelijk drama ten grondslag ligt aan de drievoudige verdwijning.
Conclusie
Ik vond dit een uitermate prettig boek om te lezen. Alleen al de schrijfstijl zette mij iedere keer weer aan tot verder lezen. De zinnen zijn niet bijzonder simpel maar wel goed te begrijpen. Bij de vele beschrijvingen in het boek zijn erg mooie woorden gebruikt. Dit bracht het verhaal voor mij tot leven.
Het verhaal wordt op de juiste snelheid verteld. Je krijgt als lezer steeds net genoeg informatie om je nieuwsgierig te maken naar het vervolg. De structuur van het verhaal is ook fijn. Een aantal hoofdpersonen vertelt het verhaal vanuit hun eigen perspectief. In ieder hoofdstuk komt één hoofdpersoon aan bod. Eerst vertelt deze persoon een stuk van het verhaal dat in het heden speelt en daarna vertelt hij of zij een herinnering uit het verleden. Ik vond het fijn dat ieder hoofdstuk dezelfde structuur had. Hierdoor bleef het verhaal ondanks de afwisseling tussen heden en verleden goed te volgen.
Een klein minpuntje vond ik dat de hoofdpersonen meestal alleen bij de voornaam worden genoemd. In het begin maakte dit het lastig voor mij om ze van elkaar te onderscheiden. Bij het begin van ieder hoofdstuk moest ik hard nadenken om wie het ook alweer ging. Als de hoofdpersonen een opvallende achternaam hadden gehad, zou ik dit probleem waarschijnlijk niet hebben gehad. Al snel krijgen de hoofdpersonen echter zo’n eigen persoonlijkheid, dat het probleem zich vanzelf oplost.
De plot vond ik goed uitgedacht. Toen duidelijk werd wat er gebeurd was, vond ik dit redelijk geloofwaardig en toch ook enigszins onverwacht. Het wegwerken van bewijs gebeurt wat op een vreemde manier, maar dat vond ik verder niet storend.
Ik kende Eveline Vanhaverbeke nog niet voordat ik dit boek las en ik ben aangenaam verrast door dit boek. Het is zeker een boek dat ik zou aanraden.
Boekinformatie:
Titel: Vergeten dagen
Auteur: Eveline Vanhaverbeke
Uitgever: Uitgeverij Marmer
ISBN: 9789460682452
Verkoopprijs: € 19,95 , e-book € 14,99
Voor meer informatie zie: Vergeten dagen